Декларації за 2019 рік: чим володіли українські мери і як змінилися їхні статки

Читать на русском

«Слово і діло» продовжує вивчати декларації українських політиків. Сьогодні пропонуємо подивитися, що за минулий рік задекларували мери обласних центрів (нерухомість, особисті та сімейні доходи, цінне майно) та як змінилися їхні статки порівняно із 2018 роком.

Чим володіли мери у 2019 році

Столичний мер Віталій Кличко задекларував дві квартири в Києві, будинок відпочинку і земельну ділянку в Київській області. Автопарк мера складається з Toyota Sequoia, Land Rover Discovery, мотоцикла і причепа-платформи. Із цінного особистого майна Кличко задекларував камінний і наручний годинники, білий рояль, ювелірні прикраси дружини.

Дохід сім'ї Кличка за минулий рік становив 1 млн грн: це зарплата, 1,6 тисячі гривень подарунка в негрошовій формі та додаткове благо. На банківських рахунках Кличка було 14 доларів, 67,2 тис. грн, готівкою – 24,2 тис. євро і 13 тис. доларів. Крім того, мер комусь позичив 8,2 млн євро і 554 тис. доларів.

Декларація мера Дніпра куди багатша. Борис Філатов вказав три квартири (в Дніпрі та Києві), два житлових будинки (Дніпропетровська область), 4 нежитлових приміщення, 9 земельних ділянок та паркомісце. Також у Філатова значний автопарк: 8 автомобілів, два мопеди, два водні засоби і один повітряний (Eurocopter).

Серед цінного майна у Філатова є ще два ретро-автомобілі – Toyota 1963 року, DeLorean 1981-го, мотоцикл BMW 1961 року. Також він задекларував 5 годинників, колекцію японського мистецтва, куртку Billionaire, прикраси та шубу дружини, і знаменитий квиток на суборбітальний політ (він вже раніше з'являвся в деклараціях). Сімейний дохід Філатова за 2019 рік становив 3,8 млн грн (зарплата, дохід від надання майна в оренду, дохід від підприємницької діяльності). На банківських рахунках у мера було всього 15,6 тис. грн, готівкою – 1,4 млн грн та 1,3 млн доларів.

Скандальний черкаський мер Анатолій Бондаренко задекларував 6 земельних ділянок, квартиру в Черкасах, три житлові будинки та нежитлову будівлю. У Бондаренка не було цінного майна, зате було 6 автомобілів. Сімейний дохід міського голови становив 2,4 млн грн, це зарплата, дохід від підприємницької діяльності, дохід від надання майна в лізинг, дохід від відчуження майна, соцдопомога. Рахунків у банку і заощаджень готівкою в Бондаренка не було.

Найвищий сімейний дохід за минулий рік був у мера Чернігова Владислава Атрошенка – 64,1 млн грн. Сюди увійшли зарплата, дивіденди, повернення позики, дохід від відчуження рухомого майна та цінних паперів, дохід від підприємницької діяльності. Також Атрошенко вказав у декларації 10 земельних ділянок, 5 житлових будинків, 4 квартири, 2 нежитлових приміщення і машино-місце. У нього є два автомобілі, з цінного майна – годинник, медіакомплект і офісні меблі.

На банківських рахунках у мера Чернігова було 2,2 тис. євро, 13,6 млн грн, готівкою – 35,2 млн грн і 159 тис. доларів. Атрошенко позичив комусь 43,7 тис. доларів і 760,5 тис. грн. Крім того, він задекларував 652 тис. доларів права вимоги грошових коштів і 7,9 млн непогашеної заборгованості за договором купівлі-продажу частки у статутному капіталі.

Високим сімейним доходом можуть також похвалитися мер Ужгорода Богдан Андріїв (44 млн грн) і мер Кропивницького Андрій Райкович (33,1 млн грн).

Як змінилися статки мерів за рік

У Віталія Кличка в декларації більше немає дев'яти велосипедів і житлового будинку. При цьому з нерухомості в нього з'явилася нова квартира, будинок відпочинку і земельна ділянка. Сімейний дохід за рік виріс на 628,7 тис. грн, а коштів готівкою і на рахунках стало менше.

У плюсах порівняно із 2018 роком опинився мер Хмельницького Олександр Симчишин: сімейний дохід виріс на 164,7 тис. грн, також у нього з'явився автомобіль Nissan. З декларації мера Чернігова, навпаки, зникли два автомобілі, у нього немає більше однієї квартири, будинку та земельної ділянки. Доходи Владислава Атрошенка виросли на 24 млн грн, готівки поменшало, а на банківських рахунках з'явилося 13,4 млн грн.

У міського голови Миколаєва Олександра Сенкевича сімейний дохід за рік скоротився на 169,3 тис. грн. Крім того, в його декларації більше немає житлового будинку. Є зміни в нерухомості в Анатолія Бондаренка: мінус три земельні ділянки, житловий будинок і нежитловий будинок. При цьому з'явилися дві нові земельні ділянки й будинок.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як змінилися сімейні доходи президента Володимира Зеленського.

Також ми писали, що за 2019 рік задекларували лідери парламентських фракцій і груп: Віктор Бондар, Ірина Геращенко, Тарас Батенко, Олег Кулініч, Сергій Рахманін, Артур Герасимов, Вадим Рабінович, Давид Арахамія, Юрій Бойко, Юлія Тимошенко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: