Подвійне громадянство в Україні: за та проти

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог
Андрій Дудаполітолог

Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба вважає, що Україна повинна узаконити подвійне громадянство, але не для тих громадян, які разом з українським мають паспорт РФ. «У нас є вибір. Або ми продовжуємо собі брехати і втрачати людей, або ми створюємо ефективні механізми утримання цих людей, якщо не в Україні, то принаймні в орбіті українського законодавства та культурного простору», – заявив Дмитро Кулеба.

Експерт у сфері права та політичних технологій Михайло Дяденко позитивно оцінив ініціативу запровадження подвійного громадянства.

Він зауважив, що незважаючи на те, що кілька років тому більшість політиків говорили про неприйнятність подвійного громадянства, сьогодні не виключено, що до ВР можуть внести законопроект про зміни до Конституції.

На його думку, відповідні зміни в КУ зможуть спростити життя багатьом мільйонам українцям, які живуть у двох країнах або українцям, які проживають в Європі, але хочуть зберегти українське громадянство, підтримувати зв'язок з Батьківщиною.

З економічної точки зору подвійне громадянство спростило та посилило б приплив інвестицій в Україну, додав експерт.

Також політолог уточнив, що впровадження подвійного громадянства має певні ризики. Крім російського фактора, є питання щодо румунського, угорського громадянства, можливих передумов сепаратизму, позначив Дяденко.

«Ризики можна мінімізувати, якщо будуть фільтри, а паралельно ухвалять нову редакцію закону про національні меншини, який передбачить їх підтримку. Головне, щоб був діалог держави з нацменшинами, які хочуть цього діалогу», – акцентував Дяденко.

Подвійне громадянство в Україні: як політики обіцяють боротися з порушеннямСлово і Діло аналізувало, як українські політики готові боротися з подвійним громадянством серед колег і чиновників.

За його словами, Україна може перейняти європейський досвід, можливо навіть Румунії, де окремі нацменшини мають представництво в парламенті.

Політолог Андрій Дуда критично оцінює ініціативу, вважаючи, що в сучасних умовах подвійне громадянство не зовсім доречно.

На його думку, коли йдеться про осіб, які становлять українську діаспору, то тут також слід враховувати, яка діаспора, яке покоління.

«Так, дійсно, є канадська, британська діаспора, де люди зберегли мову, допомагають Україні та співчувають. Їм не надавати українське громадянство, з точки зору Конституції, не зовсім нормально», – зазначив він.

Однак зараз легалізація подвійного громадянства – помилковий хід. Перш ніж йти таким шляхом, повинні впровадити якусь систему підтверджень українських поглядів тієї чи іншої особи, яка претендує на українське громадянство, зауважив експерт.

«Головне – щоб це не стало каналом для отримання українського громадянства людьми з відверто антиукраїнськими поглядами», – констатував Андрій Дуда.

Нагадаємо, в Росії спростили отримання громадянства для українців.

«Слово і Діло» аналізувало, як українські політики готові боротися з подвійним громадянством серед колег і чиновників.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: