Новобудови Києва: як карантин змінив первинний ринок житла

Читать на русском
Олег Приходькоексперт в сфері нерухомості

У березні 2020 року порівняно з аналогічним періодом минулого року обсяги будівництва зменшилися на 12,8%. Про це повідомили в Державній службі статистики України. З початку року обсяг виконаних робіт становив 26,1 млрд грн. У цілому за перший квартал 2020 року цей показник скоротився на 5,5% порівняно з аналогічним періодом 2019 року. У коментарі порталу експерт у сфері нерухомості Олег Приходько пояснив, що є декілька причин, які призвели до такого зниження обсягів будівництва. Основна – це оголошений урядом карантин.

Експерт окреслив наступні негативні наслідки, які спричинив карантин на ринку:

  • Різке зменшення укладених угод з купівлі-продажу

  • Тимчасові перебої з працівниками будівельної галузі

  • Логістичні перепони із доставкою будівельних матеріалів та інженерних систем та механізмів, особливо їх імпортної складової

Олег Приходько звернув увагу на те, що наприкінці квітня в Києві та Київській області було виявлено понад 50 будівельних об’єктів житлового будівництва, які призупинили свою роботу. До того ж продавці будівельних матеріалів зазначили, що обсяги продажу будівельних матеріалів скоротилися на 30%.

За його словами, унаслідок того, що попит на новобудови знизився, більшість забудовників скоротили темпи будівництва.

«Таке вимушене уповільнення стало наслідком скорочення надходження коштів від проданих квадратних метрів. У цій ситуації це правильний та економічно обґрунтований крок відповідальних забудовників. Краще уповільнити темпи та знизити обсяги будівництва, при цьому економічно доцільно використати наявні фінансові ресурси, ніж за короткий термін витратити ресурси та повністю зупинити будівництво», – наголосив Приходько.

Як довго потрібно збирати гроші на купівлю однокімнатної квартири в УкраїніЩоб купити нову квартиру в Києві доведеться збирати майже 6 років, а найшвидше можна придбати житло в Сєвєродонецьку. Але тільки на вторинному ринку.

Експерт спрогнозував, що за оптимістичного сценарію терміни здачі в експлуатацію понад 70% новобудов будуть подовжені від 6 до 12 місяців. Інших 30% новобудов перебувають у зоні підвищеного ризику та можуть бути затримані у здачі в експлуатацію до 2-3 років.

Співрозмовник зауважив, що всі без винятку забудовники стають залежними від покупців, адже банківські кредити досі економічно непідйомні. Тільки стабільні фінансові потоки від продажу житла не сприятимуть зупинці будівництва та не переведуть їх у статус «заморожених довгобудів». А ризик виникнення таких нових об’єктів дуже високий, уточнив він.

Перше та друге місце з перетворення в «заморожені довгобуди» розділяють між собою зупинені об’єкти «Укрбуду» та невеликі новобудови, які балансували на межі нульової рентабельності (іншими словами – найдешевше житло із готовністю щонайбільше 45-55%).

Олег Приходько при цьому звернув увагу на те, що НБУ знизив облікову ставку з 10% до 8%, що є позитивним сигналом до того, що кредити за іпотекою мають шанс знизитися. Хоча, окрім облікової ставки НБУ, існують іще декілька важливих факторів, що стримують зниження іпотечних ставок, будь-яке зниження буде лише на користь первинного ринку нерухомості, додав він.

Експерт також уточнив, що за увесь час дії карантину українська гривня залишається майже стабільною. Стійкість гривні – це останній бастіон до тяжких наслідків усієї будівельної галузі України.

Приходько пояснив, що економічні наслідки карантину також вплинуть на ринок. Він не виключив, що НБУ та уряд для поліпшення макроекономічної ситуації в країні влітку будуть змушені послабити гривню.

«Послаблення гривні призведе до зниження купівельної спроможності та зростання будівельних матеріалів, що напряму вдарить по первинному ринку нерухомості. Це є песимістичний сценарій, його ймовірність залежить від термінів карантину та кроків уряду щодо виходу з нього», – констатував Приходько.

Підсумовуючи, експерт додав, що будівельна галузь мала, має та буде мати в майбутньому ресурси, які дають їй змогу плавно та відтерміновуючи реагувати на будь-які економічні потрясіння в країні.

«У ситуації із світовою пандемією насамперед навіть не сила обставин, а термін дії обмежень разом із стійкістю національної валюти вплинуть на первинний ринок нерухомості», – резюмував експерт у сфері нерухомості Олег Приходько.

«Слово і діло» пропонує подивитися на особливості зняття карантинних обмежень у різних областях України.

Раніше ми писали про те, що буде з економікою після карантину.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: