Які особливості виходу з карантину в різних областях України

Читать на русском

В Україні з 11 травня зняли деякі карантинні обмеження, запроваджені для боротьби з коронавірусом. Зокрема, дозволили роботу перукарень та стоматологічних клінік, відкрили для відвідування парки й сквери. Невдовзі дозволять гуляти групами до 8 осіб та сидіти на відкритих терасах кафе чи ресторанів учотирьох (з дотриманням соціальної дистанції). Але не всі регіони виходять із карантину рівномірно. У деяких запровадили так званий адаптивний карантин, а деякі регіони трохи розширили перелік «послаблень». «Слово і діло» пропонує подивитися на особливості зняття карантинних обмежень у різних областях України.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що в регіонах з високою кількістю хворих на коронавірус запроваджуватимуть адаптивний карантин, зокрема в Чернівецькій та Івано-Франківській областях.

«Якщо будуть локальні захворювання в тому чи іншому місті, ми запроваджуємо карантин локально там, де виникають спалахи. Так житиме весь світ, поки не знайде вакцину», – пояснив він.

Шмигаль додав, що велика частка відповідальності лягає на міських голів, які в подальшому ухвалюватимуть рішення про запровадження адаптивних заходів і про посилення карантину в разі необхідності.

Щодо відновлення руху метро, міжміського та міського громадського транспорту, то, за словами прем’єра, обмеження почнуть знімати на третьому етапі виходу з карантину. Точної дати немає, бо все залежатиме від динаміки захворюваності.

У Чернівецькій області поки не знімають карантинні обмеження через те, що кількість хворих на COVID у регіоні залишається високою та продовжує зростати. Кількість хворих наближається до 2 тисяч, і майже 2,5 тис. людей мають підозру на зараження.

«Тож на Буковині обмеження триватимуть довший період часу. Так, до 22 травня у нашій області буде особливий режим в’їзду та виїзду, також не відновлюватимуть міжрайонне автобусне сполучення», – повідомив голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук.

В області продовжили обмеження на роботу суб’єктів господарювання торговельного та побутового обслуговування населення, відвідування дитячих і спортивних майданчиків, надання стоматологічних послуг.

При цьому зможуть відновити роботу кафе, ресторани та інші заклади громадського харчування в режимі доставки або на винос. Почнуть працювати музеї та відновлять практику адвокати, нотаріуси, аудитори, психологи.

Не послаблюватимуть карантин у кількох районах Рівненської області, оскільки там залишається велика кількість хворих. Про це повідомила пресслужба ОДА.

До 22 травня не зніматимуть обмеження в Рокитнівському районі, у селі Зоря Рівненського району й у трьох селах Корецького району: Світанок, Щекічин і Невірків.

У Львівській області у зв’язку із зростанням кількості захворювань на коронавірус обласна комісія ТЕБ і НС вирішила перенести пом’якшувальні заходи карантину до 15 травня.

В Івано-Франківській області підтримали послаблення карантинних заходів з 11 травня, але призупинили відкриття стоматологічних кабінетів. Для них розроблять алгоритм роботи.

При цьому відновлено роботу громадського транспорту, але користуватися ним можна лише за спецперепустками.

У Луганській області продовжено обмеження на роботу непродовольчих ринків.

Міський голова Дніпра Борис Філатов повідомив у Facebook, що карантин в місті пом’якшуватимуть трохи довше, ніж дозволив Кабмін.

«Наразі за рішенням спеціальної комісії в місті будуть відкриті не лише аптеки, супермаркети, бакалії, магазини з технікою, АЗС і банки, але також і хімчистки, СТО, майстерні з ремонту будь-якого устаткування. Кав'ярні та ресторани зможуть працювати як за адресною доставкою, так і за послугою take away. Тобто без допуску гостей до зали», – уточнив Філатов.

Раніше в місті відкрили для прогулянок майже сотню зелених зон, бульварних частин вулиць, які не підпадають під заборону відвідування, зокрема й ділянки вулиць набережних Січеславської, Перемоги, Заводської, бульвару Слави та інших.

З 11 травня в Житомирі дозволили їздити в громадському транспорті, але тільки в робочі дні з 10:00 до 16:00 і за посвідченням. У вихідні дні можна буде їздити без посвідчення.

У Вінниці з 11 травня почне їздити весь громадський транспорт, який курсував до карантину. Про це повідомив мер міста Сергій Моргунов. У трамваях, тролейбусах, муніципальних автобусах (загалом 240 одиниць техніки) можна буде їздити за наявності сидячих місць. Вхід і вихід будуть тільки через передні двері. Оплата за проїзд здійснюватиметься виключно безготівково – через муніципальну карту або через інші електронні сервіси.

У Полтаві з 8 травня дозволили відвідувати кладовища.

У Мукачеві (Закарпатська область) 4 травня відкрили для відвідувачів торговельні центри та парки.

Раніше «Слово і діло» підрахувало, скільки штрафів за порушення карантину наклали суди по областях.

Також ми писали, як в умовах послаблення карантину влада повинна підтримати бізнес.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: