Карантин для вірян: чи варто знімати обмеження із церковних богослужінь

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій передала до Кабінету міністрів лист ыз проханням пом'якшити карантин для релігійних організацій. Зокрема, Рада церков просить не забороняти в культових спорудах чи інших приміщеннях, які використовуються релігійними організаціями, здійснення богослужінь та релігійних обрядів за умови присутності не більше 1 особи на 5 кв. м площі місця проведення богослужіння чи обряду дотримання соціальної дистанції та оброблення антисептичними засобами поверхонь і рук присутніх. Експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий у коментарі «Слово і діло» критично оцінив це звернення та зауважив, що владі не варто ризикувати та йти на поводі в релігійних організацій.

«Якщо ми виходимо з того, що уряд володіє певною інформацією та впроваджує карантин заради того, щоб уникнути піку епідемії та не допустити поширення епідемії, яку не здатна витримати наша медична система, то однієї миті перекреслити всі зусилля буде щонайменше дуже неправильно», – констатував експерт.

Крім того, що скасування обмежень для церковних і релігійних закладів – великий ризик, потрібно враховувати ще один момент. Зокрема, йдеться про організацію, яка навіть не церква, а частина державного апарату сусідньої з нами держави, вказав Євген Дикий.

Експерт при цьому звернув увагу, що в сусідній державі ця організація не дозволяє собі тиснути на уряд. Там всі карантинні заходи виконують чітко за вказівкою. В Україні ж чомусь вважають, що можна більше, зазначив він.

Релігія і пандемія: як церква в Україні реагує на коронавірусПЦУ і УГКЦ готові надати свої приміщення для хворих на коронавірус, а Ватикан – проводити богослужіння онлайн.

«Московська патріархія не є релігійною організацією щонайменше з часів Петра I. Це частина державної бюрократії Російської імперії, як би ця імперія тимчасово не називалася – Радянський союз, Російська Федерація або ще якось», – підкреслив співрозмовник.

«Чому ми повинні ставити на паузу економіку країни, бізнес, залишати без роботи сотні тисяч людей, недоотримувати мільярди податків і при цьому розуміти, що заходи потрібні задля того, щоб менше наших людей померло. Але заради цього заборонити проводити богослужіння ми не можемо? Тим більше ризик заразитися вірусом теж є і чималий», – поділився думками експерт Міжнародного інституту демократій.

За його словами, якщо уряд поведеться на цей шантаж, то краще вже зовсім скасовувати карантин у всій країні. Інакше тоді ламається вся логіка.

Експерт зазначив, якщо держава, громадяни йдуть до якоїсь спільної мети, несуть загальні збитки заради зменшення кількості смертей у країні, то подібні пом'якшення є неприйнятними та несправедливими.

«Виходить, що всі рівні, але деякі рівні більше, ніж інші? Ніби домовлялися спільно розв'язувати проблеми і нести жертви, але виходить, що серед нас є одна частина, яку ми звільняємо від цього зобов'язання? Це абсурд», – наполіг Дикий.

Євген Дикий, підсумовуючи, також звернув увагу на ситуацію, яка виникла в Києво-Печерській лаврі. Він нагадав, що Лавра не є власністю Московської патріархії, це державний історико-культурний заповідник, пам'ятка ЮНЕСКО, яка дана державою в користування чомусь саме МП.

«Ситуація, яка сталася в Лаврі, вже не просто підстава, а вимога до влади розірвати цей договір і виселити з Лаври Московську патріархію, оскільки вони зловживають наданою їм можливістю користуватися пам'яткою національного та міжнародного значень та перетворили його в розсадник зарази», – прокоментував експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий.

Нагадаємо, у Лаврі було зафіксовано понад 100 випадків коронавірусу.

«Слово і діло» також писало, як церква в Україні реагує на коронавірус.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: