Вихід із карантину: які обмеження стануть новою нормою життя

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

Київ сподівається з 12 травня почати поетапний вихід із карантину в столиці з урахуванням епідситуації. Водночас Кабмін представив 5-етапний план виходу з карантину і має намір найближчим часом пом'якшити окремі обмеження. При цьому прем'єр-міністр Денис Шмигаль прогнозує, що ще два роки Україна житиме «в нових умовах». У коментарі «Слово і діло» політтехнолог Тарас Загородній припустив, що деякі карантинні заходи продовжать діяти в Україні, а процес відновлення потребує тривалого часу, але ситуація в Україні не настільки катастрофічна, як її малюють.

«Звичайно, так, як у Китаї – партія сказала, народ зробив – в Україні точно не буде. Але все ж деякі обмеження залишаться після скасування карантину. Для України, як демократичної країни, все-таки ближчий і показовіший європейський приклад», – сказав політтехнолог.

Тарас Загородній не виключив, що в Україні продовжать низку обмежень. Зокрема, соціальне дистанціювання, масковий режим, заборона на проведення масових заходів, зборів. За його словами, це заходи, які триватимуть довго, щонайменше до осені.

Політтехнолог також припустив, що до осені повноцінно не буде відновлено й сполучення між країнами. Потрібен час для того, щоб кожна держава розібралася з внутрішньою ситуацією.

На його думку, в освітній сфері можуть пролонгувати якісь обмеження. Напевно, старші класи до осені будуть на карантині, зазначив він.

Алгоритм дій при зараженні коронавірусом: два можливих сценаріїМи розбирались, чи треба їхати до лікарні, де брати тести, хто підтвердить або спростує діагноз, як лікуватися вдома та в якому разі викликати швидку допомогу.

«Багато приватних шкіл де-факто вже розпустили вчителів до вересня. Вони навіть не сподіваються, що все запуститься», – зауважив експерт.

На думку політтехнолога, найбільш складною ситуація буде для бізнесу, якому потрібно знайти час, щоб запуститися, потрібен платоспроможний попит, який значно знизився. Ключова робота – за НБУ, який повинен сприяти відновленню національної економіки, а не спекулянтам. Він припустив, що стосовно роботи малого і середнього бізнесу низку обмежень послаблять.

«В Україні ситуація складна з врахуванням світової кризи. Буде падіння економіки. Хоча воно може бути не таким страшним, як прогнозують. За різною інформацією, до країни завезли чимало доларів. Офіційно у державу заходить близько 15 мільярдів, неофіційно – приблизно стільки же. Тому глобальної катастрофи після карантину не буде. На відміну від 2008 року, наш експорт орієнтований на ЄС, як і гастарбайтери. Там ситуація стабільніша. Все інше залежить від того, як НБУ керуватиме банківською системою, щоб вона займалася кредитуванням економіки», – прокоментував Загородній.

На його погляд, з врахуванням заторів у столиці можна припустити, що громадяни вже самі поступово починають виходити з карантину. Тому не виключено, що деякі етапи виходу з карантину будуть запроваджені раніше, ніж вони виписані на папері Кабміном, поділився думками експерт.

За його словами, поступово все буде відкриватися, хоча уряд не завжди зможе встежити за ситуацією. Особливо це стосується торгівлі, малого бізнесу, громадського харчування.

«Україна рухається за європейським сценарієм виходу з карантину. Далі – надія тільки на самосвідомість людей, розуміння, що потрібно все одно дистанціюватися, носити маски, використовувати засоби дезінфекції, яких вже досить», – підсумував Тарас Загородній.

Нагадаємо, за словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, реалізація плану виходу з карантину має початися вже з 11 травня.

«Слово і діло» пропонує порівняти, як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших країнах.

Який алгоритм дій при зараженні коронавірусом – читайте за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: