Посилення Мінського формату: чого чекати від Росії

Читать на русском
Валерій Димовполітолог

Президент України Володимир Зеленський вніс зміни до складу Тимчасової контактної групи, яка бере участь у переговорах у Мінську щодо урегулювання конфлікту з РФ. Зокрема, до складу ТКГ увійшли представники Кабміну. У коментарі «Слово і діло» експерт-політолог Валерій Димов сказав, що цим рішенням Офіс президента України прагне перекласти відповідальність із себе на виконавчу гілку влади, а Росія, своєю чергою, користуватиметься цим для протистояння санкціям.

«Мінський формат був дорадчим органом, який фактично не мав ніякого статусу. Підвищуючи його статус, в Офісі президента дедалі більше посилюють відповідальність України», – сказав Димов.

Війна на Донбасі: що змінить ідея Офісу президента про посилення «Мінська»Посилення Мінського формату не наблизить Україну до врегулювання конфлікту з РФ через те, що сама його ідея полягає в тому, щоб легітимізувати агресію.

На його думку, парламентський вимір Мінського формату Росія використовуватиме, щоб залучати до роботи на міжнародних переговорних майданчиках політиків, що перебувають під санкціями для того, аби продемонструвати, що вони не діють.

«Тому посилення української сторони – це безвідповідально з боку України, а посилення російської сторони, якщо буде, то буде в такій формі, що Росія залучить туди провокаторів. Вони долучатимуть таких людей, щоб використати можливості у своїх інтересах. Це не на користь України. Однозначно. Андрій Єрмак наразився через це на велику критику навіть з боку президентської партії», – наголосив Димов.

Він пояснив, що в такий спосіб Офіс президента також перекладає відповідальність за переговори в Мінську на виконавчу гілку влади й хоче зняти відповідальність із себе.

«Віцепрем'єр-міністр Резніков тепер також нестиме персональну відповідальність, а Єрмак намагається вивести себе з-під гострої критики, яка розгортається всередині країни та яка посилиться після карантину, бо законодавчі ініціативи також будуть», – пояснив експерт-політолог Валерій Димов.

Нагадаємо, віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков стане заступником голови української делегації на переговорах у Мінську.

Як відомо, на минулому засіданні українська сторона ініціювала створення в межах ТКГ робочої групи для відновлення контролю над державним кордоном.

Також повідомлялося, що в рамках Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі буде створено консультативну раду з політичних питань.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: