Послаблення карантину в Черкасах: питання політики чи децентралізації?

Читать на русском
Юрій Ганущакексперт з питань місцевого самоврядування

Міська влада Черкас ухвалила рішення скасувати частину карантинних обмежень вже з 1 травня, попри загальний національний карантин в Україні. Володимир Зеленський жорстко відреагував на рішення мера міста Анатолія Бондаренка. У коментарі «Слово і діло» експерт з адмінреформи, директор інституту розвитку територій Юрій Ганущак сказав, що ця ситуація яскраво демонструє наслідки того, що в Україні не завершена реформа децентралізації.

«У цій ситуації відсилання на політизацію не обґрунтовані. Це яскравий приклад того, що у нас не завершена реформа децентралізації, яка передбачає три компоненти: повноваження, ресурси, відповідальність. Остання позиція – відповідальність – фактично не існує. Тобто є неформальні відносини, що кожного мера можна наказати, накопавши на нього кримінал. У принципі, у великих містах мери просто приручили поліцію, бо компромати є не тільки на мерів, вони є на всіх. Саме через це і треба запроваджувати посаду префекта», – зазначив Ганущак.

Як мер Черкас Анатолій Бондаренко виконує обіцянкиМер Черкас Анатолій Бондаренко виявився замішаним у скандалі через дострокове ослаблення карантину в місті. Слово і діло подивилося, як він виконує свої обіцянки.

Він пояснив, що в спірній ситуації префект зупиняє акт та подає до суду. Після цього суд на забезпечення позову схвалює рішення, чи залишити акт і, виходячи з того, як сформульоване рішення виконкому.

Ганущак підкреслив, що якщо місцева рада ухвалює обґрунтоване рішення, і такі питання перешли б на рівень судового розслідування, то центральній влад не потрібно було б втручатися в конфлікт.

«Зеленський зараз працює за принципом «була б людина, а стаття на неї знайдеться». Треба це вирішувати у формалізований спосіб. Відтак відшліфовуються закони на кшталт, а що буде, якщо закон порушити. Тому що не можна ухвалювати рішення уряду, які неможливо виконати, бо їх виконує хтось обраний, бо в такому разі рішення місцевого самоврядування, яке йде всупереч рішенню уряду, має бути перевірено розглядом у суді. У результаті цей випадок із Черкасами свідчить про те, що в нас давно перезрів другий етап реформи децентралізації: встановлення системи відповідальності органів місцевого самоврядування. Це потрібно і державі, й органам місцевого самоврядування», – пояснив експерт Юрій Ганущак.

Нагадаємо, влада Черкас вирішила послабити карантин в місті з 1 травня, незважаючи на заборону Кабміну. Зокрема, у місті з 1 травня дозволили відкрити непродовольчі магазини, ринки, салони краси, парки й сквери, а також літні майданчики кафе й ресторанів.

Поліція відкрила кримінальне провадження через дострокове послаблення карантину в Черкасах. А голова МОЗ Максим Степанов заявив, що послаблення карантину в Черкасах може призвести до катастрофічних наслідків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: