Вихід із карантину: коли запрацюють ринки, міжміський транспорт, магазини, кафе та спортзали

Читать на русском
Першими почнуть роботу з певними обмеженнями продовольчі ринки, невеликі магазини, вуличні кав’ярні та малий бізнес зі сфери обслуговування.
Слово і Діло

За сприятливої епідемічної ситуації вихід України з карантину розпочнеться 11 травня. У Кабінеті міністрів підготували план виходу з карантину, який складається з 5 етапів. Якщо 10 днів поспіль кількість нових випадків COVID-19 не перевищуватиме 5%, планується відкриття парків, лісопарків та прибережних зон, салонів краси, буде дозволена оптова та роздрібна торгівля непродовольчими товарами. «Слово і діло» пропонує подивитись, коли та за яких умов почнуть працювати продовольчі ринки, відновиться рух транспорту, відкриються магазини та кафе й почне роботу малий та середній бізнес.

Відкриття продовольчих ринків

Президент Володимир Зеленський підтримав відкриття ринків із 1 травня, до закінчення карантину. Питання щодо відкриття понад 280 ринків розглянуть на засіданні уряду 29 квітня.

Правила роботи ринків під час обмежувальних заходів, які розробили МОЗ та Мінекономіки, передбачають:

  • працівники, продавці й відвідувачі ринку повинні бути в захисній масці або респіраторі та повинні проходити температурний скринінг;

  • на кожному вході (в’їзді) на ринок повинні стояти антисептики;

  • на 10 квадратних метрах повинен бути один покупець, не більше;

  • контактні поверхні треба дезінфікувати кожні три години;

  • наприкінці робочого дня мають відбутися прибирання та дезінфекція;

  • не повинно бути стихійної торгівлі на території ринку.

Також є умови для продавців: щонайменше 3 метри відстані між їхніми робочими місцями та наявність захисних екранів між продавцями й покупцями.

Працівники ринку мають інформувати відвідувачів про встановлені обмеження та про профілактику коронавірусу, а також контролювати виконання цих вимог і оперативно усувати порушення.

Контролювати роботу продовольчих ринків в умовах карантину будуть державні структури без залучення органів місцевого самоврядування.

Буде забезпечено щоденне інспектування представниками державної служби з питань безпечності харчових продуктів та щоденний дозвіл на відкриття або закриття ринків.

За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, якщо ринок порушить норми, то наступного разу його зможуть відкрити не раніше, ніж за 7 днів після того, як він усуне порушення.

Транспорт

Відновлення автобусного й залізничного приміського та міжміського сполучення планується з 12 травня. При цьому будуть діяти такі обмеження:

  • пасажири повинні бути в масках;

  • у транспорті поводитиметься вибірковий термоскринінг;

  • у міському транспорті можна буде використовувати тільки місця для сидіння.

Громадський транспорт у Києві на першому етапі послаблення карантину буде працювати в обмеженому режимі. Метро в Києві відкриється тільки за рішенням уряду. У плані Кабміну щодо виходу з карантину повне відкриття метро передбачено на 4 етапі (в середині червня).

Відновлення міжнародного авіасполучення поки не розглядається, але воно можливе не раніше червня.

Відкриття магазинів та кав’ярень

З 11 травня (на першому етапі виходу з карантину), хоча й з обмеженнями, почнуть роботу невеликі магазини, а також оптовики.

Наприклад, у Києві почнуть роботу непродовольчі магазини загальною площею до 300 кв. м. При цьому буде чинним обмеження – не більше однієї людини на 10 кв.м площі торговельного закладу. У магазинах має проводитися обов'язкова санітарна обробка приміщень двічі на день.

Кав'ярні почнуть працювати за умови, що продаватимуть їжу та напої на винос. При цьому приміщення закладу має проходити санітарну обробку двічі на день.

Також дозволять відкритися невеликим закладам харчування, розміщеним у МАФах та тимчасових спорудах. Основною умовою для можливості працювати буде винесення їжі.

Посидіти в кафе з 11 травня ще не вийде, але купити каву й прогулятися парком чи сквером вже дозволять. Хоча обмеження «збиратися не більше двох» поки ще залишатиметься чинним. Для тих, хто гулятиме з дітьми, діятиме виключення – двоє дорослих та двоє дітей.

Відкриття перукарень та автомийок

З 11 травня планується відкриття перукарень, салонів краси, але тільки за попереднім записом. При цьому в закладі має перебувати не більше одного клієнта на кожну послугу одночасно. Перукарі мають проводити санітарну обробку робочого місця після кожного клієнта.

Також відновлять роботу невеликих виробництв непродовольчих товарів та підприємства побутових товарів. При цьому на виробництві має перебувати не більше одного співробітника на 10 кв. м приміщення.

Зможуть запустити роботу автомийки, веломагазини, велопрокат.

Дозволять відновити роботу адвокатським та нотаріальним бюро, аудиторам, теж з вимогою не більше одного відвідувача на 10 кв м офісу.

Спортзали та фітнес-центри не підпадають під перший етап послаблення карантину і зможуть відкритися за сприятливих умов із 21 травня. Але вже з 11 травня дозволять тренування у командних видах спорту.

Також першими відкриються автокінотеатри. Потім за планом мають почати роботу кінотеатри просто неба (з 21 травня), а звичайні кінотеатри та театри підпадають під третій етап виходу з карантину – з 1 червня. Те саме стосується ТРЦ (без розважальних зон та дитячих майданчиків), які відкриють орієнтовно на початку червня.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що за умов зниження кількості хворих різні етапи виходу з карантину можуть розпочатися одночасно. У такому разі уряд не чекатиме по 10 чи 20 днів для запуску чергового етапу. Водночас прем’єр попередив, що в разі значного збільшення кількості хворих карантинні заходи можуть знову посилити.

Раніше «Слово і діло» розбиралось з експертом, чи варто чекати виходу з карантину з 11 травня чи діяти зараз.

Також ми писали, які умови має забезпечити влада для відновлення торгівлі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: