Протести проти карантину: що відбувається у світі та які ризики для України

Читать на русском
Сергій Биковполітичний експерт
Андрій Дудаполітолог

За тиждень після незвичайної «антикоронавірусної» акції з порожніми стільцями в центрі Дрездена в Німеччині пройшов новий протест із вимогою скасувати карантин. За даними ЗМІ, подібні акції протесту проходили щосуботи протягом останніх чотирьох тижнів. Протести через карантинні обмеження останнім часом не обходять стороною й Україну. Наприклад, у Чернівцях та Полтаві на акції вийшли підприємці з вимогою відкрити ринки, на Херсонщині близько 200 фермерів протестували за скасування карантинних обмежень. У коментарі «Слово і діло» глава Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» Сергій Биков припустив, що вуличних акцій Україна може уникнути, але окремі політики будуть нагнітати й розхитувати ситуацію. У свою чергу, політолог Андрій Дуда зауважив, що витримати межу між ізоляцією та голодом дуже непросто, тому вже в травні виробництво краще запустити й скасувати жорсткий формат карантину.

Сергій Биков звернув увагу на те, що не тільки в Німеччині є незадоволені карантинним режимом і обмеженнями. У США президент критикує губернаторів за те, що, мовляв, вони відповідають за карантин і зобов'язані відновити економіку у своїх штатах.

Політолог також зауважив, що і Федеральний уряд в Австрії піддався критиці. Зокрема, колишній міністр внутрішніх справ від «Свободи» на останньому засіданні парламенту розкритикував Курца за досить жорсткі заходи, вважаючи, що людей просто залякали та позбавляють цивільних прав.

Експерт зазначив, що аналогічну історію ми будемо спостерігати і в Україні, але у президента і прем'єр-міністра поки що є досить високий кредит довіри суспільства.

«Вибори відбулися лише рік тому. Зеленський все ще зберігає високий рівень підтримки. Уникнути вуличних протестів через карантин можно. Однак низка політиків будуть дестабілізувати ситуацію, виступати з різкими заявами вже найближчими тижнями, щоб послабити карантин або скасувати зовсім», – прокоментував голова Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» Сергій Биков.

Політолог Андрій Дуда переконаний, щоб не допустити голодних бунтів і протестів вже через місяць або півтора, в Україні потрібно міняти дуже жорсткі карантинні заходи, які застосовують зараз, і переходити до більш м'яких обмежень. Насамперед потрібно запускати виробництво.

«Виробництво з травня потрібно запускати. Інакше буде, якщо не загроза голоду, то серйозний соціальний вибух», – висловив побоювання політолог.

Карантин або бунт: чому в уряду залишилося мало часуУкраїнський уряд не може собі дозволити утримувати надто суворий карантин довше початку травня.

Також експерт зазначив, що необхідно продовжити співпрацю з МВФ в частині траншу. Політолог уточнив, що Україні критично необхідно отримати щонайменше 8-10 мільярдів фінансової допомоги, бо в бюджеті величезна «діра», яка загрозливою була ще в жовтні 2019 року.

«Далі ситуація тільки поглиблювалася. Квітень Україна ще якось протримається у зв'язку з тим, що Національний банк перерахував 42 мільярди гривень до державного бюджету. Однак все, що повинно було бути переведено впродовж року, влили протягом місяця. Квітень ми переживемо, але що буде в травні, червні? Можуть бути великі проблеми», – прокоментував політолог Андрій Дуда.

Раніше в авторській статті для «Слово і діло» Денис Попович писав про те, що якою б не була ситуація з поширенням COVID-19 в Україні, подальше зволікання зі зняттям обмежень загрожує країні соціальним вибухом.

«Слово і діло» пропонує порівняти, як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших країнах.

Детальніше про симптоми коронавірусу та про те, як уберегтися від хвороби, можна прочитати тут.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: