Відкриття ринків: що влада має забезпечити при відновленні торгівлі

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт
В'ячеслав Биковецьекономіст

Уряд планує дозволити працювати майже трьом сотням продовольчих ринків у всій Україні за умови дотримання жорстких санітарних норм. «Слово і діло» звернулося до експертів з питаннями про те, чи варто зараз відновлювати роботу ринків та які умови мають бути дотримані при цьому. Економіст та голова Союзу підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств В’ячеслав Биковець зауважив, що з відкриттям ринків треба почекати. Водночас економічний експерт Андрій Блінов зазначив, що обмежувальні заходи, запроваджені на період карантину, включно із закриттям магазинів, є необґрунтованими.

«Треба забезпечити питання контролю їх функціонування: контроль входу на ринок, обов’язкове носіння масок як продавцями, так і покупцями, дезінфектори, фасування товару, прибирання. Це треба робити. Питання в тому, наскільки це все допоможе. Звісно, кількість відвідувачів буде не такою, як зазвичай. Проте, на сьогодні у нас склалася ситуація, що ті люди, які виростили продукцію, не мають можливості її продати. Отже, це дасть можливість продати на ринках хоч якусь частину й забезпечити хоч якусь компенсацію тих витрат, яких вони зазнали при вирощуванні певної продукції», – сказав Блінов.

Експерт відзначив, що ринки не треба було закривати взагалі, бо такі міри не відповідали вимогам. На його думку, достатньо було б запровадити жорсткий контроль за дотриманням сантарних заходів.

У МОЗ опублікували вимоги для відкриття ринківМіністерство охорони здоров'я України та Міністерство економіки підготували проєкт постанови про відновлення роботи 280 продовольчих ринків.

«Обмеження, які існують, необґрунтовані. Те, що нам розповідають, що буде, як в Італії – це абсолютна дурість, нічим не підкріплена. Необхідно просто підтримувати відповідний рівень безпеки й закривати лише в тому разі, якщо порушуються вимоги. Якщо все це дотримується, то мають працювати й ринки, і магазини, і транспорт», – додав Андрій Блінов.

Водночас В’ячеслав Биковець зауважив, що для відкриття ринків треба було зачекати на більш стабільні умови.

«У принципі, на часі це чи ні – вирішувати уповноваженим органам, тому що вони найкраще володіють інформацією про епідеміологічну ситуацію в країні. Особисто я, як громадянин і представник підприємницької сфери, ставлюся з певною осторогою й вважаю, що треба було б почекати один-два тижні з тим, щоб все-таки склалися більш-менш стабільні умови», – сказав Биковець.

Він відзначив, що на ринках повинен бути запроваджений режим контролю за дотриманням санітарних вимог, і тут можуть виникати проблеми. При цьому Биковець додав, що в разі відновлення роботи ринків мають повертатися й інші підприємці, щоб не створювати напруження та дискримінації.

Нагадаємо, міністерство охорони здоров'я України та Міністерство економіки підготували проєкт постанови про відновлення роботи 280 продовольчих ринків.

Раніше в ОПУ обговорили питання відкриття ринків.

Цими вихідними в Херсонській області фермери влаштували акцію протесту проти закриття ринків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: