Карантин не є перешкодою для місцевих виборів – ЦВК

Читать на русском
Карантин не може стати причиною скасування або перенесення місцевих виборів в Україні, які заплановані на жовтень цього року.

Карантин через коронавірус не завадить проведенню місцевих виборів. Перенести або скасувати виборчий процес можуть за іншої умови.

Про це заявив голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко в інтерв'ю lb.ua.

Зміни до держбюджету: менше коштів на місцеві вибори й освіту в регіонахЗміни до бюджету-2020 передбачають створення Фонду боротьби з коронавірусом і скорочення субвенції на місцеві вибори.

«Карантин не є юридичною перешкодою для проведення виборів. До речі, карантинні заходи почалися під час наближення до завершення виборчого процесу в 179 виборчому окрузі в Харківській області, де проходили проміжні вибори народного депутата 15 березня», - зазначив Діденко.

За його словами, перенесення місцевих виборів в Україні можливе лише при запровадженні воєнного чи надзвичайного стану в країні.

«У Конституції говориться, що обмеження виборчих прав громадян можливе в умовах воєнного або надзвичайного стану. По суті, якщо виникне ситуація в країні, коли неможливо буде провести вибори, то це є підставою для запровадження надзвичайного стану», - заявив Діденко.

Як відомо, місцеві вибори в Україні мають відбутися 25 жовтня 2020 року. На сьогоднішній день карантин через коронавірус продовжений до 24 квітня. У Кабміні допускали, що його можуть знову продовжити до початку травня.

Сьогодні Рада прийняла допрацьовані Кабміном зміни до держбюджету. У них субвенція на проведення місцевих виборів скорочена більше ніж в два рази - з 2,2 млрд грн до 1 млрд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: