Чи може затягнутися карантин до літа – відповіді експертів

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог
Володимир Фесенкополітолог

Кабінет міністрів України продовжив карантин у зв'язку з пандемією коронавірусу. Отже, карантинні заходи продовжені ще на 30 днів – до 24 квітня. При цьому передбачено, що карантин можуть як продовжити, так і припинити раніше терміну. «Ми продовжуємо карантин і запроваджуємо надзвичайну ситуацію в державі Україна на 30 днів – до 24 квітня 2020 року, з можливістю його подальшого продовження», – заявив глава уряду Денис Шмигаль. Які мотиви такого рішення, чи є ймовірність, що й після 24 квітня карантин пролонгують та на який термін, «Слово і Діло» розповіли політолог Олексій Якубін і директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Навіщо влада продовжила карантин до 24 квітня?

Олексій Якубін зауважив, що продовження карантину пов'язане з декількома причинами: щонайменше – з епідеміологічними та щонайбільше – з політичними.

«По-перше, влада хотіла уникнути звинувачень у свою адресу через те, що до 3 квітня Україна жила за жорсткими правилами, а потім їх раптом скасували, хоча епідеміологічна ситуація не покращилася. По-друге, продовження карантину ще на 30 днів – спроба відповісти на страхи, які створили в населення, при цьому досить часто невиправдано. По-третє, зіграла роль медіа-паніка: багато новин без аналізу, інформація з інших країн світу, яка підштовхує владу копіювати дії Європи з протидії коронавірусу», – прокоментував політолог.

У зв'язку з цими факторами уряд ухвалив рішення продовжити карантинний режим.

Як довго може тривати карантин в Україні?

Олексій Якубін звернув увагу на те, що за оцінками вірусологів карантин можна було б закінчити 3 квітня. Ідея пролонгації карантинного режиму – політична гра, зазначив він.

«Це вкрай шкідливо для економіки, але дозволяє списати частину політичних проблем, які виникли ще до карантину на ситуацію з коронавірусом. Звичайно, цим будуть користуватися, тому розмови про продовження карантину будуть», – пояснив експерт.

За словами Якубіна, ключовими в ухваленні рішення про продовження карантину будуть політичний і економічний фактори.

Політолог висловив сумніви, що після 24 квітня карантин буде продовжено, але однозначно виключати такий сценарій не став.

«Продовження карантину після 24 квітня ризиковане. Суспільство вже не схвалить цього», – констатував Олексій Якубін.

На його думку, якщо епідеміологічна ситуація буде погіршуватися, кількість хворих –також, то в пролонгації немає сенсу.

«Тим більше, якщо Україна не може впоратися методами карантинного режиму, то немає сенсу і в більш жорсткій формі – надзвичайному стані. Що це змінить? Розв'язання проблеми – не в нескінченному продовженні карантину, а в інших інструментах», – упевнений експерт.

Директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко пояснив, що в Україні будуть ухвалювати рішення про продовження карантину залежно від потреби та епідеміологічної ситуації, яка буде складатися на той час і, звичайно, тих заходів, які вживатимуть у країнах ЄС.

«Припустимо, якщо європейські країни бачитимуть, що ситуація стабілізувалася трохи, кількість хворих і померлих зменшується, обмеження поступово зніматимуть. Отже, в Україні також будуть діяти аналогічно», – прокоментував Володимир Фесенко.

Володимир Фесенко зазначив, якщо враховувати досвід Китаю, то активна фаза поширення вірусу становить 1,5-2 місяці, далі ситуація стабілізується.

«Продовження карантину в Україні можливе, але не до літа», – підсумував Володимир Фесенко.

Чи допомагає карантин боротися з COVID-19?

Олексій Якубін звернув увагу, що багато заходів, яких було вжито в Україні, – надмірні, зокрема заборона на роботу громадського транспорту, обмеження економічної активності груп, які і створюють економіку.

«Чи ефективний карантин у такому форматі? Сумнівно. Є медичні відомості, які говорять про наступне: існують таргетовані групи, які в зоні ризику. Наприклад, ті, хто повертається до України з Європи, категорія старшого віку, люди з хронічними захворюваннями. Потрібно розробляти окрему політику стосовно них. Немає сенсу зупиняти всю країну», – прокоментував Якубін.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світуІталія поширила карантин на всю країну, Чехія штрафує порушників правил безпеки, Ізраїль вдається до самоізоляції.

Олексій Якубін навів приклад Швеції, де всі заходи вибіркові: нічні клуби закриті, громадський транспорт працює, торговельна активність триває, у школах діє режим дозвільного порядку.

Політолог зазначив, що в Британії також запроваджений частковий карантин, оскільки країна не може собі дозволити такий режим у повному обсязі. Також у Франції діють окремі заходи, але в країні при цьому передбачені компенсатори, наприклад, зняли плату за комуналку.

«Україна йде шляхом того, що населення перебуває в ще більшому стресі, загострюється питання про банальне виживання. Той випадок, коли лікування може бути гіршим за саму хворобу», – резюмував Олексій Якубін.

Директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, у свою чергу, також солідарний із колегою і наголосив, що продовження карантинних заходів на тривалий термін призведе до економічного колапсу для окремих галузей економіки.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світу – за посиланням.

Також «Слово і Діло» вирішило нагадати, які симптоми коронавірусу і як від нього вберегтися.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: