Криза та безробіття: чим загрожує економіці України епідемія коронавірусу

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

Економічна криза в Україні завжди пов'язана з попитом на експортну продукцію. Зараз робити однозначні прогнози рано. Таку думку в коментарі «Слово і Діло» озвучив економічний експерт Андрій Блінов.

Андрій Блінов пояснив, що кризи в Україні завжди відбуваються тоді, коли сукупний попит на експортну продукцію падає. Як наслідок, країна не отримує достатній обсяг валюти, не вистачає робочих місць, економіка сповільнюється.

Економіст підкреслив, що такий сценарій поки прогнозувати складно. За окремими цінами є просідання, енергетичні ресурси намагаються закуповувати дешевше, є ризики, що будуть скорочуватися надходження від продажу руди. Однак, наприклад, ситуація зі світовою металургією неоднозначна.

Україна, ймовірно, намагатиметься компенсувати ті потужності, які випадають в інших регіонах планети, додав він.

«Зараз говорити про пандемічну ситуацію в Україні не варто. Заводи працюють. Ситуація на металургійних ринках краща, ніж у листопаді минулого року, коли стався істотний спад попиту. Що буде далі, прогнозувати складно», – пояснив Блінов.

Експерт не виключив, що сповільниться будівництво, скоротять автодорожні ремонти. Протягом найближчого року такі процеси будуть відбуватися в усьому світі, не тільки в Україні, уточнив він.

Як змінювався курс гривні в момент падіння провідних біржових індексів на світовому фондовому ринкуВперше за останні 23 роки падіння індексу Доу-Джонса і лондонського біржового індексу збіглися зі знеціненням гривні.

Крім того, економіст зазначив, що для України головна група товарів для експорту – аграрна продукція. У цій галузі ситуація складається для нас непогано.

«Чи будуть люди менше їсти? Ми не бачимо масового голодування у світі. Попит на аграрну продукцію не скоротиться. Можливо, через обмеження в деяких країнах буде дефіцит певних продуктів. Україна торік мала хороший урожай зернових. Цілком можливо, що ми зможемо постачати окремим країнам дефіцитну продукцію. Тому говорити про те, що буде різке просідання цін на аграрну продукцію, не варто», – пояснив Андрій Блінов.

З іншого боку, тепла зима може вплинути на ситуацію, однак поки робити висновки рано. Поки є тільки припущення про те, що буде суха весна. Він звернув увагу, що в Україні кілька останніх років прогнозують невеликий урожай, проте марно.

«Щодо аграрної продукції, різкого просідання не буде. Ризик є тільки в тому, що деякі країни заборонять ввозити продукцію з метою непоширення інфекції», – зауважив Андрій Блінов.

Також економіст позначив, що Україна далеко не в лідерах девальвації на сьогоднішній день, хоча показники в обмінниках нестабільні. Крім того, обмінний курс – міжбанківський і готівковий – відрізняються.

«На готівковому ринку попит підвищений, але здати валюту за тим саме курсом неможливо. Це показує те, що ринок надмірно перегрітий», – зазначив він.

Експерт підкреслив, що на сьогоднішній день всі країни страждають, Україна не унікальна. Проте основні ефекти економічної кризи, найімовірніше, попереду: скорочення доходів бюджету та безробіття.

«Панікувати не варто. Це нормальні процеси будь-якої кризової ситуації. Тим більше, протягом останніх років в Європі, США і в Україні були рекордні темпи зайнятості, тобто мінімальний рівень безробіття. Зараз ми будемо рухатися за класичною кризою, яка ускладнена коронавірусом», – прокоментував Андрій Блінов.

Нагадаємо, новий міністр економіки Ігор Петрашко вважає, що основні наслідки впливу коронавіруса на економіку будуть помітні за 3-6 місяців.

«Слово і Діло» розібралося, як змінювався курс гривні в момент падіння провідних біржових індексів на світовому фондовому ринку.

Також «Слово і Діло» пропонує подивитися, які кризи вже пережила світова економіка.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: