Дистанційний парламент: чи можна нардепам голосувати онлайн

Читать на русском
Богдан Бондаренкоексперт з конституційного права

Верховна рада може на два місяці перейти на дистанційні засідання, якщо нардепи зберуться разом і проголосують за законопроект першого заступника голови парламенту Руслана Стефанчука про голосування в режимі онлайн. Така пропозиція виникла через епідемію COVID-19. Законопроектом пропонується, що протягом двох місяців депутати в режимі відеоконференції будуть розглядати винятково ті питання, які пов'язані з поширенням коронавірусу. Зокрема, про його запобігання, локалізацію та ліквідацію наслідків. Наскільки онлайн-голосування буде законним та чи можливо це реалізувати на практиці, «Слово і Діло» спитало експерта з конституційного права Богдана Боондаренка.

За словами юриста, зараз в Україні для цього є передумови, і в деяких країнах є можливість онлайн-голосування, але проблема більше полягає в тому, що наші депутати схильні до «кнопкодавства» і за звичайних обставин.

Компенсації на житло: скільки грошей отримали нардепи в січні-лютому 2020 рокуВиплати отримали 147 парламентарів. За два місяці на оплату готелю чи оренду житла держава сплатила майже 5 мільйонів гривень.

«Для чого існує норма про особисте голосування? Не для того, щоб людина мала фізично перебувати в парламенті. Голосування має бути завжди персональне, зважаючи на те, що так буде продемонстрована воля тієї особи, яка голосує. Нюанс у тому, що в нас нехтують форматом із особистим голосуванням», – підкреслив Бондаренко.

Проблема ще й в тому, що буде складно довести, що саме цей нардеп проголосував особисто. Наразі в Україні не відомі способи захисту, які дозволять перевірити, що саме цієї миті здійснилося особисте голосування, навіть якщо буде застосовуватись особистий/електронний підпис парламентаря.

«Я не погоджуюся з тими, хто говорить, що дистанційне голосування заборонено Конституцією. Адже мета норми в тому, щоб людина голосувала персонально, а не в стінах парламенту. Наразі немає рішення Конституційного суду, яке б забороняло голосувати дистанційно, як і немає однозначної позиції, що це сьогодні неконституційно», – зауважив юрист.

Щодо способів контролю дистанційного голосування, це вже інше питання, рано чи пізно вони будуть розроблені.

«Можливо, в іншій країні було б достатньо того ж електронного підпису, як підтвердження, що голосувала саме ця особа. Але ми живемо, на жаль, з такими парламентарями, серед яких процвітає не особисте голосування. Часто за звичайних умов виникає потреба доводити, що депутат дійсно голосував сам», – підсумував Богдан Бондаренко.

Раніше «Слово і Діло» писало, що ЗМІ дізналися дату позачергового засідання Ради.

Також ми розбиралися, які обіцянки давали політики щодо діджиталізації.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: