Коронавірус у світі: як змінилася робота органів влади та міжнародних організацій

Читать на русском

У світі оголошена пандемія коронавірусу. Поширення хвороби вносить свої корективи не тільки в життя звичайних громадян (країни одна за одною оголошують строгий карантин, закривають все, крім магазинів), а й органів влади. Верховна рада України вже змінила свій формат роботи: замість пленарних засідань у нардепів буде робота в комітетах. «Слово і Діло» пропонує подивитися, як змінилася робота міжнародних організацій і влади в інших країнах.

Першими запобіжних заходів вжили країни, які найбільш постраждали від коронавірусу. Наприкінці лютого парламент Китаю переніс свою десятиденну березневу сесію, нова дата її проведення поки невідома. Водночас були скасовані засідання парламенту Південної Кореї, додатково в будівлі провели дезінфекцію.

Також наприкінці лютого перестав працювати парламент Ірану, і справа не тільки в превентивних заходах: у 23 парламентаріїв виявили коронавірус, кілька депутатів померли. Крім того, у країні на невизначений термін перенесли другий тур парламентських виборів.

Повністю припинив роботу парламент Канади, він буде закритий до 20 квітня. Не працює нижня палата парламенту Чехії та Іспанії. Але в Іспанії депутати можуть збиратися для вирішення нагальних питань. У США, Туреччини та Казахстані запровадили обмеження для відвідування будівель парламенту, зокрема, для ЗМІ. У Державній думі Росії змінили графік роботи депутатів.

У Грузії парламент перейшов на дистанційний режим роботи, а уряд – на надзвичайний режим роботи. Зокрема, йдеться про міністерства охорони здоров'я, внутрішніх справ, освіти, юстиції, закордонних справ і фінансів. Уряд Польщі, навпаки, пішов на карантин через зараження коронавірусом одного міністра.

Міжнародні організації теж змушені були вжити заходів безпеки через коронавірус. Європейський парламент переніс свої засідання із Страсбурга до Брюсселя, щоб депутати не робили зайвих поїздок. Також запроваджені обмеження на відвідування приміщень Європарламенту, а пленарний тиждень скоротили до одного дня. Обмежено число засідань також у Раді Європейського союзу. Відзначимо, що випадки коронавірусу виявлені серед чиновників у НАТО, Єврокомісії та Ради ЄС. У НАТО деякі співробітники перейшли на дистанційний режим роботи, групове відвідування штаб-квартири припинено.

Дистанційно працює й Секретаріат ООН, крім випадків, коли для виконання принципово важливої роботи потрібна фізична присутність співробітника. Радбез ООН і ПАРЄ відклали свої засідання.

Нагадаємо, раніше ми писали, як намагаються зупинити коронавірус в різних країнах світу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: