Зміни до бюджету через коронавірус: на чому хотів заощадити Кабмін

Читать на русском

Через епідемію коронавірусу і оголошений загальнонаціональний карантин державний бюджет-2020 очікує серйозне переформатування. Сьогодні Кабінет міністрів представив парламенту свій варіант змін, який передбачає значне збільшення витрат і дефіциту держбюджету. Як повідомив нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк, всі фракції і групи розкритикували пропозиції. Спікер Ради Дмитро Разумков зазначив, що проєкт змін не є остаточним. «Слово і Діло» розібралося, на чому хоче заощадити Кабмін.

У цілому витрати державного бюджету на цей рік Кабмін пропонує збільшити на 86,3 млрд грн. А доходи, за даними нардепа Олексія Гончаренка, урізати на 116 млрд грн.

У зв'язку з пандемією коронавірусу і зростанням числа випадків інфікування в Україні найважливіша зараз сфера – медицина. Витрати на Міністерство охорони здоров'я пропонують збільшити на більш ніж 470 млн грн, а на розвиток системи екстреної медичної допомоги виділити 922,6 млн грн.

Фінансування Міністерства соціальної політики в Кабміні пропонують збільшити на 9,2 млрд грн. При цьому на виплату деяких видів допомоги, компенсації і оплату послуг деяким категоріям населення передбачено на 1,9 млрд менше, а на виплату субсидій – на 8,2 млрд менше. Витрати на Пенсійний фонд планують збільшити на 19,7 млрд грн.

Скоротити витрати Кабмін пропонує на Державне управління справами, забезпечення діяльності президента і ОПУ, апарат Верховної ради, секретаріат уряду. Також у проєкті запропоновано урізати витрати на Міністерство освіти (на 2,2 млрд грн), на підготовку до ЗНО, на Міністерство культури і спорту, Державне агентство з питань кіно (і на держпідтримку кінематографа).

У держбюджеті також закладена субвенція місцевим бюджетам на проведення місцевих виборів. Її в уряді пропонують урізати на 2,2 млрд грн – до 1,3 млрд. На проведення земельної реформи в бюджеті закладено 76,1 млн грн, пропонують скоротити до 51 млн.

На дорогах теж, можливо, доведеться заощадити. Кабмін пропонує на 6,5 млрд зменшити фінансування Державного агентства автомобільних доріг, на 5,6 млрд – витрати на розвиток мережі та утримання доріг.

Нагадаємо, Україна має намір прискорити отримання програми розширеного фінансування від МВФ, спрямовану на надання допомоги постраждалим від коронавірусу країнам.

Також «Слово і Діло» зібрало прогнози експертів про те, що буде з економікою України після закінчення карантину.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: