Карантин продовжено: які наслідки та як зніматимуть обмеження в разі стабілізації

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Усе вказувало на те, що карантин в Україні буде продовжений. Ймовірно, говорити про якусь позитивну динаміку в питанні подолання коронавірусу поки не доводиться. Так прокоментував «Слово і Діло» продовження карантину в Україні політолог Петро Олещук.

За словами експерта, були припущення про те, що 4 квітня карантин не закінчиться, особливо якщо врахувати, що в європейських країнах карантин продовжений.

«Позитивних даних у боротьбі з коронавірусом немає. Офіційні дані показують постійне зростання числа інфікованих. Зараз, коли з'явилися тест-системи, дані будуть приходити швидше та, ймовірно, ставатимуть все вище й вище. Тому сподіватися на те, що карантин закінчиться швидко, не доводиться», – пояснив Олещук.

Експерт зауважив, що за деякий час влада зіткнеться з іншою проблемою – як же все це узгодити з соціально-економічними проблемами, які провокує карантин.

«Відсутність роботи, грошей, зайнятості – з цим доведеться щось робити. Такі наслідки. Вічно карантин тривати не зможе», – додав він.

Надзвичайна ситуація чи стан: у чому різниця та який режим потрібен УкраїніЩо таке режим надзвичайної ситуації, у чому різниця з режимом надзвичайного стану, які зобов’язання покладаються на громадян та який особливий правовий режим підходить Україні?

На думку фахівця, те, наскільки довго ще триватиме карантин, залежить від ситуації не лише в Україні, але й у світовому масштабі.

«Наскільки пандемія буде глобальною? Які дані будуть в Україні? Напевно, виходячи з цього ухвалюватимуть наступні рішення щодо карантину», – зазначив Олещук.

Він не виключив, що навіть якщо ситуація стабілізується, то відразу всі обмеження миттєво не знімуть. Виходити з карантину будуть поступово. Можуть знімати окремі обмеження і поступово повертати країну до нормального життя, додав експерт.

«Будь-який варіант рішення в цій ситуації апріорі поганий. Якщо впроваджувати обмежувальні заходи – втрачає бюджет, якщо не впроваджувати – також є втрати, але іншого характеру. Зараз Україна рухається шляхом, який обрали більшість країн Європи. Тільки час покаже, чи правильний цей шлях і кому він допоміг», – прокоментував Петро Олещук.

Політолог не виключив, що наслідки будуть відчутні не лише для громадян, але і для влади. Експерт звернув увагу на невдоволення в суспільстві тим, що звичне буденне життя зараз порушено. Це, вірогідно, проєктується на владу.

З іншого боку, на думку Олещука, серйозно звинувачувати владу в даній ситуації важко, оскільки навіть більш жорсткіших заходів вживають зараз у всьому світі.

«Україна в цьому сенсі не унікальна, у нашій країні заходи ще порівняно м'які. Наприклад, ніхто не забороняє вихід із приміщень», – зауважив експерт.

За його словами, у подальшому все залежатиме від того, чи зможе влада контролювати ситуацію. Для влади це виклик, але водночас і можливість продемонструвати здатність вирішувати проблеми.

Політолог також припустив, що в цій ситуації можливі кадрові перестановки, звільнення і нові призначення.

«Звичайно, зараз не найкращий час для таких рішень, потрібно збирати ВР, що непросто. Тому глобальні перебудови малоймовірні», – резюмував Петро Олещук.

Як намагаються зупинити коронавірус в різних країнах світу – за посиланням.

Раніше «Слово і Діло» писало, що таке «режим надзвичайної ситуації», в чому різниця з «режимом надзвичайного стану», які зобов'язання покладаються на громадян і який особливий правовий режим підходить Україні.

Більш детально про те, чи потрібно надзвичайний стан – читайте за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: