Нардеп Новинський придбав компанію, яка фігурує у справі НАБУ

Читать на русском
Британська компанія члена українського парламенту придбала фірму, яка фігурує в розслідуванні Національного бюро.
Вадим Новинський

Британська компанія Regal Petroleum, кінцевим бенефіціарним власником якої є бізнес-група «Смарт-Холдинг» народного депутата Вадима Новинського, придбала фірму-фігуранта розслідування Національного антикорупційного бюро ТОВ «Аркона Газ-Енергія».

Про це йдеться у пресрелізі «Смарт-Холдингу».

Наразі Regal Petroleum вже сплатив $4,31 млн першого траншу за придбання 100% компанії «Аркона Газ-Енергія». Ще $2,15 млн компанія перерахує колишнім власникам цієї фірми у випадку задоволення певних умов угоди. У разі здійснення другого платежу, через рік після нього, відбудеться третій транш у такому ж розмірі.

«Таким чином, за укладеною угодою загальна вартість активу може скласти до $8,63 млн», – підкреслили в холдингу.

Як відомо, ТОВ «Аркона Газ-Енергія» фігурує у кримінальному провадженні детективів НАБУ про можливе зловживання службовим становищем під час видачі спеціального дозволу компанії на розробку та видобуток газу на Свистунківсько-Червонолуцькому родовищі в Полтавській області. Цей спецдозвіл компанія придбала лише за 3,86 млн грн, хоча за оцінками запасів газу в цьому родовищі сума мала становити в 10 разів більше.

За даними журналістів програми «Схеми», компанія ТОВ «Аркона Газ-Енергія» пов'язана з оточенням п'ятого президента України Петра Порошенка. Вони встановили, що після отримання спецдозволу 5% частки «Аркона Газ-Енергія» відійшли юристу й адвокату Олексію Гребенченку. На початку 2000-х років він працював у ПАТ «Укропткульттовари», кінцевим бенефіціарним власником якого був і досі залишається Порошенко.

Ще майже 50% частки «Аркона Газ-Енергія» належали белізькому офшору Ashburi Universal LTD (наразі власником цієї частки є Олег Ольховий, який був директором клубу «5 елемент» Порошенка і нардепа від БПП Ігоря Кононенка). Журналісти отримали копії протоколу загальних зборів учасників і нову редакцію статуту «Аркона Газ-Енергія» від 1 червня 2017 року. Згідно з цими документами, офшор Ashburi Universal LTD на загальних зборах учасників товариства представляв Олексій Бондар – адвокат «Ековіс Бондар і Бондар юридичне бюро», де, до речі, працював і вищевказаний Гребенченко. У цьому ж бюро працював у 2007-2009 роках Олексій Маловацький – юрист із команди президента, а нині член Вищої ради правосуддя.

Крім того, за інформацією джерел «Схем», дружина Маловацького в другому кварталі 2017 року перерахувала співвласникам «Аркона Газ-Енергія» Ігорю Мичку та Олександру Нещотному по 1,39 млн грн кожному. Перед цим вони поступилися своїми частками офшору Ashburi Universal, вартість кожного з яких якраз і становить зазначену суму.

До того ж «Аркона Газ-Енергія» видала довіреність на представлення інтересів компанії якоїсь Лілії Кобзар, що, як виявилося, керує юридичною компанією «Юс Новітас», власником якої є Маловацький.

Нагадаємо, НАБУ провело обшуки у справі «газової фірми юристів Порошенка». Раніше суд скасував арешт корпоративних прав фірми «Аркона Газ-Енергія».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: