Суд скасував арешт корпоративних прав фірми «юристів Порошенка»

Читать на русском
Апеляційний суд столиці скасував арешт акцій газової фірми, яку журналісти пов'язують з оточенням президента України.
Київський апеляційний суд

Суд скасував арешт 100% корпоративних прав фірми «Аркона Газ-Енергія», яка фігурує в розслідуванні про видачу спецдозволу на видобуток газу в Полтавській області.

Таке рішення ухвалила колегія суддів Київського апеляційного суду за результатами розгляду скарги директора компанії Ігоря Мичка, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, суд заарештував корпоративні права фірми «Аркона Газ-Енергія» за клопотанням детектива НАБУ. У зв'язку з цим директор компанії подав апеляційну скаргу. В апеляції він вказав, що вважає арешт акцій фірми незаконним і необґрунтованим. Зокрема, Мичко стверджував, що корпоративні права ТОВ «Аркона Газ-Енергія» не є предметом або об'єктом злочину. Також він запевняв, що нинішні засновники фірми є добросовісними набувачами права власності.

Вивчивши скаргу, колегія суддів її задовольнила і скасувала арешт корпоративних прав фірми «Аркона Газ-Енергія». Мотивуючи своє рішення вони вказали, що детектив у клопотанні про арешт майна нібито не навів жодної законної мети арешту майна, передбаченої частиною 2 статті 170 КПК України, а лише виклав зміст цієї статті. Також колегія вважає, що слідчий суддя в цьому рішенні фактично придумав мету накладення арешту на корпоративні права фірми «Аркона Газ-Енергія».

Нагадаємо, НАБУ розслідує ймовірне зловживання службовим становищем посадовців Державної служби геології та надр України при наданні спецдозволу на видобуток газу без конкурсу та за заниженою вартістю фірмі«Аркона Газ-Енергія». Раніше журналісти програми «Схеми» з'ясували, що за фірмою «Аркона Газ-Енергія» стоять люди, пов'язані з оточенням президента Петра Порошенка. Вони встановили, що після отримання спецдозволу 5% частки «Аркона Газ-Енергія» відійшли юристу й адвокату Гребенченку. На початку 2000-х років він працював у ПАТ «Укропткульттовари», кінцевим бенефіціарним власником якого був і досі залишається Порошенко.

Ще майже 50% частки «Аркона Газ-Енергія» належали белізькому офшору Ashburi Universal LTD (наразі власником цієї частки є Олег Ольховий, який був директором клубу «5 елемент» Порошенка і нардепа від БПП Ігоря Кононенка). Журналісти отримали копії протоколу загальних зборів учасників і нову редакцію статуту «Аркона Газ-Енергія» від 1 червня 2017 року. Згідно з цими документами, офшор Ashburi Universal LTD на загальних зборах учасників товариства представляв Олексій Бондар – адвокат «Ековіс Бондар і Бондар юридичне бюро», де, до речі, працював і вищевказаний Гребенченко. У цьому ж бюро працював у 2007-2009 роках Олексій Маловацький – юрист із команди президента, а нині член Вищої ради правосуддя.

Крім того, за інформацією джерел «Схем», дружина Маловацького в другому кварталі 2017 року перерахувала співвласникам «Аркона Газ-Енергія» Ігорю Мичку та Олександру Нещотному по 1,39 млн грн кожному. Перед цим вони поступилися своїми частками офшору Ashburi Universal, вартість кожного з яких якраз і становить зазначену суму.

До того ж «Аркона Газ-Енергія» видала довіреність на представлення інтересів компанії якоїсь Лілії Кобзар, що, як виявилося, керує юридичною компанією «Юс Новітас», власником якої є Маловацький.

Більше того, журналісти програми «Схеми» з'ясували, що генеральний прокурор Юрій Луценко намагається допомогти власникам «Аркона Газ-Енергія» уникнути відповідальності, зареєструвавши аналогічне як у НАБУ провадження.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: