ГПУ змінила матеріали старого провадження, щоб «допомогти» оточенню Порошенка

Читать на русском

Генеральна прокуратура замінила матеріали старого кримінального провадження щодо незаконного відшкодування ПДВ низці фірм на фабулу справи Національного антикорупційного бюро щодо видачі спецдозволу на видобуток газу фірмі ТОВ «Аркона Газ-Енергія».

Відповідна справа ГПУ була порушена за три місяці до видачі спецдозволу фірмі ТОВ «Аркона Газ-Енергія», про що свідчать ухвали з реєстру судових рішень, пише «Слово і Діло».

Як вдалося з'ясувати, клопотання Генпрокуратури щодо фірми ТОВ «Аркона Газ-Енергія» подавалися у кримінальному провадженні №42017000000000553 від 28 лютого 2017 року. Офіційно «Аркона Газ-Енергія» отримала спецдозвіл на видобуток газу лише 18 травня 2017 року, тобто провадження було порушене ще до вчинення ймовірного правопорушення, яке описане в матеріалах справи.

До того ж, старі ухвали за цим же номером провадження мають зовсім іншу фабулу. Так, у рішенні Печерського районного суду міста Києва від 25 квітня 2017 року вказується, що ГПУ проводить досудове розслідування у провадженні №42017000000000553 за фактом можливого незаконного відшкодування ПДВ ТОВ «Енергосолар ПРО», ТОВ «Лідер» і ТОВ «Станіслав інвест». У ньому фігурують службові особи Броварської об'єднаної Державної податкової інспекції головного управління Державної фіскальної служби у Київській області та самого Главку ДФС у Київській області. Жодного згадування про фірму ТОВ «Аркона Газ-Енергія» або зловживання посадовців Державної служби геології та надр України не йдеться.

Перші згадування про вказану фірму і Держгеонадра вказуються в ухвалі від 13 квітня 2018 року у межах того ж самого провадження №42017000000000553. До того ж, у цьому провадженні ГПУ подала позов про визнання видачі спецдозволу ТОВ «Аркона Газ-Енергія» незаконним і скасування його, хоча аналогічний процес більше року тривав за позовом ПАТ «Укрнафта». На думку юристів, вказаний позов поданий для того, щоб його програти та підіграти власникам «Аркона Газ-Енергія».

Крім того, НАБУ двічі намагалося витребувати цю справу в ГПУ, але там відмовили.

Як відомо, журналісти програми «Схеми» з'ясували, що за фірмою «Аркона Газ-Енергія» стоять люди, пов'язані з оточенням президента Петра Порошенка. Вони встановили, що після отримання спецдозволу 5% частки «Аркона Газ-Енергія» відійшли юристу й адвокату Гребенченку. На початку 2000-х років він працював у ПАТ «Укропткульттовари», кінцевим бенефіціарним власником якого був і досі залишається Порошенко.

Ще майже 50% частки «Аркона Газ-Енергія» належали белізькому офшору Ashburi Universal LTD (наразі власником цієї частки є Олег Ольховий, який був директором клубу «5 елемент» Порошенка і нардепа від БПП Ігоря Кононенка). Журналісти отримали копії протоколу загальних зборів учасників і нову редакцію статуту «Аркона Газ-Енергія» від 1 червня 2017 року. Згідно з цими документами, офшор Ashburi Universal LTD на загальних зборах учасників товариства представляв Олексій Бондар – адвокат «Ековіс Бондар і Бондар юридичне бюро», де, до речі, працював і вищевказаний Гребенченко. У цьому ж бюро працював у 2007-2009 роках Олексій Маловацький – юрист із команди президента, а нині член Вищої ради правосуддя.

Крім того, за інформацією джерел «Схем», дружина Маловацького в другому кварталі 2017 року перерахувала співвласникам «Аркона Газ-Енергія» Ігорю Мичку та Олександру Нещотному по 1,39 млн грн кожному. Перед цим вони поступилися своїми частками офшору Ashburi Universal, вартість кожного з яких якраз і становить зазначену суму.

До того ж «Аркона Газ-Енергія» видала довіреність на представлення інтересів компанії якоїсь Лілії Кобзар, що, як виявилося, керує юридичною компанією «Юс Новітас», власником якої є Маловацький.

Нагадаємо, суд за клопотанням НАБУ заарештував корпоративні права газової фірми «Аркона Газ-Енергія».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: