Суд заарештував корпоративні права газової фірми «юристів Порошенка»

Читать на русском
У Національному бюро ініціювали арешт газової фірми, пов'язаної з оточенням українського президента Петра Порошенка.

Суд за клопотанням детектива Національного антикорупційного бюро наклав арешт на 100% корпоративних прав ТОВ «Аркона Газ-Енергія», яке фігурує в розслідуванні про видачу спецдозволу на видобуток газу в Полтавській області.

Таке рішення ухвалив слідчий суддя Солом'янського районного суду міста Києва Вадим Сенін, повідомляє «Слово і Діло».

В обґрунтуванні клопотання про накладення арешту на права ТОВ «Аркона Газ-Енергія» детектив НАБУ вказував, що службові особи фірми намагаються продати активи підприємства з метою уникнення відповідальності та можливості проведення державних перевірок. На думку правоохоронців, зазначені дії призведуть до зміни його кінцевих бенефіціарів із метою знищення можливих речових доказів у справі.

Також детектив зазначав, що дії представників ТОВ «Аркона Газ-Енергія» з отримання спецдозволу на користування газовими надрами були спрямовані на незаконне заволодіння правом користування Свистунківсько-Червонолуцьким газоконденсатним родовищем Полтавської області із заниженими розмірами запасів і ресурсів цього родовища. За версією слідства, фірма намагалася отримати цей документ із метою подальшого продажу за ціною, яка враховує справжніх розмірів запасів і ресурсів на цьому родовищі. Детектив додав, що збільшення статутного капіталу ТОВ «Аркона Газ-Енергія» здійснене з метою створення видимості обґрунтованості показників, які були надані представниками фірми для обліку при визначенні вартості зазначеного спецдозволу.

Таким чином, як вважає НАБУ, дії службовців ТОВ «Аркона Газ-Енергія», в тому числі зі зміни основного виду економічної діяльності та збільшення статутного капіталу товариства, є одним зі способів вчинення правопорушення й відбувалися з метою досягнення мети – незаконного заволодіння правом користування зазначеним родовищем.

Вивчивши матеріали, суддя Сенін повністю задовольнив клопотання й наклав арешт на корпоративні права ТОВ «Аркона Газ-Енергія», із забороною вносити зміни в права власності на корпоративні права; зі зміною засновників, директора, місцеперебування юридичної особи, внесення будь-яких інших змін до статутних документів товариства, а також вчинення інших будь-яких реєстраційних дій.

Згідно з даними реєстру юросіб, співзасновниками ТОВ «Аркона Газ-Енергія» є наступні особи: Ігор Мичко, Олександр Нещетний, Олексій Гребенченко та Олег Ольховий (колишній директор клубу «5 елемент»).

Раніше журналісти програми «Схеми» з'ясували, що за фірмою «Аркона Газ-Енергія» стоять люди, пов'язані з оточенням президента Петра Порошенка. Вони встановили, що після отримання спецдозволу 5% частки «Аркона Газ-Енергія» відійшли юристу й адвокату Гребенченку. На початку 2000-х років він працював у ПАТ «Укропткульттовари», кінцевим бенефіціарним власником якого був і досі залишається Порошенко.

Ще майже 50% частки «Аркона Газ-Енергія» належали белізькому офшору Ashburi Universal LTD (наразі власником цієї частки є Ольховий, який є директором або бенефіціаром ще семи фірм). Журналісти отримали копії протоколу загальних зборів учасників і нову редакцію статуту «Аркона Газ-Енергія» від 1 червня 2017 року. Згідно з цими документами, офшор Ashburi Universal LTD на загальних зборах учасників товариства представляв Олексій Бондар – адвокат «Ековіс Бондар і Бондар юридичне бюро», де, до речі, працював і вищевказаний Гребенченко. У цьому ж бюро працював у 2007-2009 роках Олексій Маловацький – юрист із команди президента, а нині член Вищої ради правосуддя.

Крім того, за інформацією джерел «Схем», дружина Маловацького в другому кварталі 2017 року перерахувала співвласникам «Аркона Газ-Енергія» Ігорю Мичку та Олександру Нещотному по 1,39 млн грн кожному. Перед цим вони поступилися своїми частками офшору Ashburi Universal, вартість кожного з яких якраз і становить зазначену суму.

До того ж «Аркона Газ-Енергія» видала довіреність на представлення інтересів компанії якоїсь Лілії Кобзар, що, як виявилося, керує юридичною компанією «Юс Новітас», власником якої є Маловацький.

Новий газовий бізнес оточення Петра Порошенка || «СХЕМИ»№159Радіо Свобода

Нагадаємо, НАБУ отримало перші доступи до документів у цій справі. Раніше детективи почали розслідувати факти, висвітлені в розслідуванні програми «Схеми».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: