НАБУ отримало перші доступи у справі газової фірми «юристів Порошенка»

Читать на русском
На основі журналістського розслідування детективи НАБУ ведуть слідство за фактом можливого зловживання чиновниками Держгеонадр.

У межах розслідування справи про можливе зловживання службовим становищем чиновниками Державної служби геології та надр України при наданні спецдозвіл на видобуток газу без конкурсу детективи НАБУ отримали перші доступи до документів.

Про це йдеться в рішеннях Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Як вбачається із клопотання, йдеться про надання спеціального дозволу на видобуток газу на Свистунківсько-Червонолуцькому газоконденсатному родовищі в Полтавській області без конкурсу та за заниженою вартістю фірмі «Аркона Газ-Енергія». За надання такого дозволу «Аркона Газ-Енергія» заплатила лише 3,86 мільйона гривень, у той час як за результатами оцінки запасів газу в цьому родовищі сума мала становити в 10 разів більше.

Розрахунок збору в 3,86 млн грн проведений на основі матеріалів геолого-економічної оцінки запасів, представлених ТОВ «Аркона Газ-Енергія» і затверджених протоколом Державної комісії України по запасах корисних копалин (далі ДКЗ). Також у Бюро з'ясували, що геолого-економічна оцінка запасів проводилася державним підприємством «Укрнаукагеоцентр» на основі матеріалів, наданих ТОВ «Аркона Газ-Енергія». Крім того, оцінка проводилася без урахування результатів геолого-економічної оцінки запасів, затверджених протоколом ДКЗ від 2010 року.

Детективи також з'ясували, що експертну оцінку вартості запасів корисних копалин на Свистунківсько-Червонолуцькому газоконденсатному родовищі проводив Український державний геологорозвідувальний інститут (УкрДГРІ) на підставі договору, укладеного з ТОВ «Аркона Газ-Енергія». За результатами проведеної оцінки УкрДГРІ надав рекомендації Держгеонадра щодо розміру збору за надання «Аркона Газ-Енергія» спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення, в тому числі дослідно-промислової розробки з подальшим видобуванням.

Зазначимо, що за оцінкою «Аркона Газ-Енергія» обсяг родовища становить 320 мільйонів куб. м газу та 46 тис. тонн конденсату.

У зв'язку з цим детективи просили суд надати доступ до документів УкрДГРІ та ДКЗ, в тому числі договорів із «Аркона Газ-Енергія» та ПАТ «Укрнафта». Суддя клопотання задовольнив.

Як відомо, «Укрнафта» готова була заплатити за вказаний спецдозвіл на видобуток газу на Свистунківсько-Червонолуцькому родовищі 45 млн грн. Також, за оцінкою компанії, обсяг цього родовища становить 1,6 млрд куб. м газу та 130 тис. тонн конденсату.

Раніше журналісти програми «Схеми» з'ясували, що за фірмою «Аркона Газ-Енергія» стоять люди, пов'язані з оточенням президента Петра Порошенка. Вони встановили, що після отримання спецдозволу 5% частки «Аркона Газ-Енергія» відійшли юристу й адвокату Олексію Гребенченку. На початку 2000-х років він працював у ПАТ «Укропткульттовари», кінцевим бенефіціарним власником якого був і досі залишається Порошенко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Ще майже 50% частки «Аркона Газ-Енергія» належить белізкому офшору Ashburi Universal LTD. Редакція програми «Схеми» отримала копії протоколу загальних зборів учасників і нову редакцію статуту «Аркона Газ-Енергія» від 1 червня 2017 року. Згідно з цими документами, офшор Ashburi Universal LTD на загальних зборах учасників товариства представляв Олексій Бондар – адвокат «Ековіс Бондар і Бондар юридичне бюро», де, до речі, працював і вищевказаний Гребенченко. У цьому ж бюро працював у 2007-2009 роках Олексій Маловацький – юрист із команди президента, а нині член Вищої ради правосуддя.

Крім того, за інформацією джерел «Схем», дружина Маловацького в другому кварталі 2017 року перерахувала співвласникам «Аркона Газ-Енергія» Ігорю Мичку та Олександру Нещотному по 1,39 млн грн кожному. Перед цим вони поступилися свої частки офшору Ashburi Universal, вартість кожного якраз і становить зазначену суму.

До того ж «Аркона Газ-Енергія» видала довіреність на представлення інтересів компанії якоїсь Лілії Кобзар, щоа, як виявилося, керує юридичною компанією «Юс Новітас», власником якої є Маловацький.

Нагадаємо, НАБУ розслідує можливі зловживання на Харківському бронетанковому заводі.

Раніше Бюро почало розслідувати переплату Мін'юстом за службові квартири.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: