Суд залишив заарештованим телефон у справі «газової фірми юристів Порошенка»

Читать на русском
Апеляційний суд столиці не зняв арешт з мобільного телефону, який вилучили детективи Національного бюро.
Київський апеляційний суд

Суд не зняв арешт з мобільного телефону, який детективи Національного антикорупційного бюро вилучили під час обшуку в одного з фігурантів кримінального провадження щодо можливого зловживання під час видачі спеціального дозволу фірмі «Аркона Газ-Енергія», яку журналісти пов'язують із оточенням колишнього президента України Петра Порошенка.

Таке рішення 25 липня ухвалила колегія суддів Київського апеляційного суду за результатами розгляду скарги власника телефона, повідомляє «Слово і Діло».

Як вказується у документі, 21 червня Солом'янський суд Києва наклав арешт на мобільний телефон iPhone XS Max, який 13 червня вилучили під час обшуку житла одного з фігурантів. Не погодившись із таким рішенням, його адвокат подав скаргу, в якій просив скасувати арешт. В апеляції вказується, що детективи розслідують обставини, які відбувалися у період 2016-2017 років, а вилучений мобільний телефон був придбаний лише 3 жовтня 2018 року. Тобто цей телефон об'єктивно не може містити будь-яких даних щодо подій, які відбувалися ще у 2016-2017 роках.

З свого боку прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратура заперечував проти задоволення скарги.

Як встановив суддя, НАБУ з'ясувало, що службові особи Державної служби геології та надр України на підставі наказу без проведення аукціону, порушуючи вимоги порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету міністрів, та інших нормативно-правових актів, видали ТОВ «Аркона Газ-Енергія» спеціальний дозвіл на користування надрами Свистунківсько-Червонолуцького родовища, розташованого в Полтавській області.

Також, як вказують детективи, на вилученому телефоні є відомості, які можуть бути використані як доказ фактів, у тому числі щодо спілкування фігуранта з експертом Державної комісії України з питань запасів корисних копалин та іншими особами, які можуть бути причетними до вчинення правопорушення. Вивчивши скаргу, судді залишили її без задоволення.

Нагадаємо, НАБУ провело нові обшуки у справі «газової фірми юристів Порошенка». Раніше суд скасував арешт корпоративних прав фірми «Аркона Газ-Енергія».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: