Світова ціна нафти і вартість бензину в Україні в 1997-2020 роках

Читать на русском

Минулого тижня ціна на нафту Brent пережила найсильніший з 1991 року обвал – на 30% до 33 доларів за барель. В Антимонопольному комітеті України заявили, що, у свою чергу, чекають від роздрібних мереж зниження ціни на бензин. «Зрозуміло, що очікувати такого ж стрімкого падіння цін на АЗС не доводиться, адже між сирою нафтою та автомобільним баком є безліч ланок», – відзначили в АМКУ, але за динамікою цін стежитимуть уважно. «Слово і Діло» пропонує подивитися, як впливала світова ціна нафти на вартість бензину в Україні.

Для порівняння наші аналітики взяли середню вартість бензину марки А-95 по країні.

12 березня нафта впала до 33,22 доларів за барель, середня ціна бензину на той момент становила 26,42 гривень за літр. Раніше, у січні цього року, при вартості нафти 66,25 доларів за барель літр бензину коштував 27,21 гривень. Попереднє значне падіння ціни на нафту було в середині січня 2016 року – Brent впала до 28,79 гривень за барель, тоді ж пішли вниз ціни на бензин.

Однак у цілому, якщо дивитися динаміку змін цін на нафту і вартості бензину в Україні, видно, що ціна палива в країні стабільно підвищується, її коливання не так помітні на тлі стрибків ціни нафти.

«Слово і Діло» також взяло коментар в експерта щодо того, як зниження цін на нафту вплине на вартість палива в Україні.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як впливала світова ціна нафти на курс гривні та рубля.

Крім того, «Слово і Діло» проаналізувало, як змінювався курс гривні на момент падіння провідних біржових індексів на світовому фондовому ринку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: