Як впливала світова ціна нафти на курс гривні та рубля

Читать на русском

На початку тижня ОПЕК і Росія не домовилися про зниження рівня видобутку нафти. У підсумку це призвело до найсильнішого падіння цін на нафту з 1991 року – на 30% до 34,4 доларів за барель. Це спричинило за собою обвал курсу російського рубля. Однак і гривня на початку тижня ослабла. «Слово і Діло» вирішило подивитися, як впливала світова ціна на нафту на курс гривні та рубля.

Як розповів «Слово і Діло» директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн, російський рубль дуже чутливий до ціни на нафту, адже вона формує близько 60% валютної виручки Росії. Якщо ціна на нафту падає – зменшується приплив валюти. «Відповідно її стає менше, попит стабільний, іноді навіть підвищується, оскільки інвестори виходять з активів в такі періоди. Це провокує тиск на рубль. Курс рубля летить вгору. Приклад 2014 і 2015, 2016 років показав, що в такому разі є прямий зв'язок», – розповів він.

І дійсно, наприклад, наприкінці 2008 року ціна на нафту Brent впала до 36,61 долара за барель. За деякий час впав і російський рубль – до 36,37 за долар. У січні 2016-го нафта подешевшала до 28,79 доларів за барель і за кілька днів курс долара в Росії злетів до 83,59 рублів. Цього разу при падінні ціни на нафту до 34,36 доларів, курс російського рубля зріс до 72,02 за долар. Сьогодні курс вже 74,84 рублів за долар, а нафта – 33,79 доларів.

Вплив ціни на нафту на курс гривні більш опосередкований. Зниження ціни нафти тягне за собою зниження цін на інших сировинних ринках, зокрема в аграрному секторі. У підсумку в Україні також знижується валютна виручка і зростає курс долара.

«Сьогодні не можна в чистому вигляді розглядати і цю ситуацію, адже на курс впливає багато інших внутрішніх факторів. Ті процеси, які є в Україні сьогодні, не пов'язані з падінням цін на нафту і навіть не пов'язані з падінням нашої валютної виручки. У такому разі причина в політичних змінах. Стрибки курсу зараз відбуваються однозначно не через події на енергетичному ринку», – пояснив Куюн.

У 2015-2016 роках, коли ціна на нафту падала, курс долара в Україні також зростав через нестабільну політичну ситуацію.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» проаналізувало сезонні коливання курсу долара до гривні за останні 10 років.

Також ми писали, як змінювався курс гривні до долара на початку літа за останні 5 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: