Як змінювався курс гривні в момент падіння провідних біржових індексів на світовому фондовому ринку

Читать на русском

Світ лихоманить не лише від коронавірусу, але й від передчуття можливої економічної кризи. Світові фондові ринки демонструють падіння американського індексу Доу Джонса на 8%, британського FTSE 100 Index, а також просідання на 10% російського РТС і частково – азійських індексів. Чи позначиться це на курсі гривні? «Слово і Діло» пропонує подивитися, як змінювався курс гривні в момент падіння провідних біржових індексів на світовому фондовому ринку за останні 23 роки.

Наші аналітики взяли два провідні індекси – американський Доу-Джонса і лондонський біржовий індекс, а також курс гривні, починаючи з 1997 року (тієї миті становив 1 грн 90 коп. за 1 долар).

Індекс Доу-Джонса є одним із найбільших світових фондових індексів і застосовується при оцінці стану промисловості США. Зараз індекс відображає, як себе почувають на ринку 30 провідних американських компаній із різних сфер діяльності: телекомунікація, енергетика, фінанси, оптова і роздрібна торгівля, фармацевтика, побутові послуги. Одним із ключових напрямків застосування індексу Доу-Джонса є його використання в якості торговельного інструмента на фондовій біржі.

Провідний індекс Британської фондової біржі або лондонський біржовий індекс FTSE 100 Index розраховується незалежною компанією FTSE Group, якою спільно володіють агентство Financial Times і Лондонська фондова біржа. Індекс ґрунтується на курсах акцій 100 компаній із найбільшою капіталізацією. Вважається одним із найбільш впливових біржових індикаторів у Європі.

Наприкінці 90-х років XX століття світова економіка страждала від азіатської кризи, дефолту в Росії та індекси просідали, зокрема Доу-Джонса – у серпні, а лондонський – у жовтні. Гривня за тих часів підтримувалася Нацбанком України, і її курс становив 3,43 грн за долар, а за два місяці обрушився до 5,48 грн за долар.

Наступне відчутне падіння біржових індексів відбулося в 2002-2003 роках, проте на курсі гривні це мало позначилося. Курс гривні тримався в межах 5,20-5,30 грн за долар завдяки ручному регулюванню Нацбанку.

Коли настала світова економічна криза 2008-2009 років і біржові індекси впали, курс гривні знизився до 7,88-7,98 грн за долар і тримався в цих межах, не долаючи психологічну позначку в 8 грн аж до кінця 2013 року. Після втечі Януковича з країни, анексії Криму і початку російсько-української війни гривня обвалилася до 15,77 грн за долар.

На початку 2015 року українська валюта обвалилася до 30,01 грн за долар і за рік трохи зміцнилася до вже звичних сьогодні значень – 27,25 грн за долар. Усі ці драматичні потрясіння для української валюти проходили на тлі повного затишшя, а потім і зростання американського і лондонського біржових індексів.

Вперше коливання курсу гривні і біржових індексів збіглися 12 березня 2020 року, коли одночасно різко впали показники важливих індексів і почала знецінюватися українська валюта.

Раніше «Слово і Діло» писало, як впливала світова ціна нафти на курс гривні і рубля.

Також ми розбиралися, як відіб'ється падіння ціни на нафту на вартості палива в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: