Чому ціни на нафту обвалилися до рекордно низького рівня з 1991 року?

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

9 березня 2019 року на ринку нафти стався найсильніший обвал цін з 1991 року, коли почалася війна в Перській затоці. Ціна нафти американської марки WTI впала на 30%. Якщо в п'ятницю торги закрилися на позначці 41,28 долара за барель, то в понеділок вранці нафта торгувалася на рівні нижче 29 доларів. У коментарі «Слово і Діло» директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев підкреслив, що про існування в нафтових котируваннях спекулятивної складової в розмірі понад третину від ціни йшлося ще в 2014 році.

Він уточнив, що в 2014 році прогноз про те, що котирування знизяться до 30 доларів за барель, не реалізували, оскільки біржові спекулянти вирішили зіграти не на зниження, а на підвищення.

«Ця спекулятивна складова впродовж двох останніх років трималася на рівні двох третин від ціни. Реальна вартість фізичної нафти – близько 30 доларів за барель», – констатував він.

Енергетик не виключив, що на біржах хтось вирішив, що прийшов час опустити ціни до реальної вартості нафти для того, щоб видавити з біржового ринку дрібних гравців, які загралися на «Форексі».

Ціни на бензин: динаміка вартості пального для авто за останні п'ять роківБензин і дизельне паливо з 2014 до 2019 року подорожчали більш ніж удвічі, а газ іноді падаву ціні.

Експерт припустив, що така стратегія буде реалізовуватися і допоможе країнам, які добувають нафту за низькою собівартістю, також прибрати з ринку тих, хто видобуває нафту вище 50 доларів за барель.

«Не сталося нічого несподіваного. Є спекулянти, яким все одно, що від їх дій станеться в світі. Вони над державами, не контролюються жодною з держав. США в середині 2000-х відмовилися від спостереження за ними, оскільки всі угоди проводять у доларах. Отже, це попит на валюту, США на цьому теж заробляють», – пояснив Геннадій Рябцев.

Директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» критично оцінив інформацію про те, що почалася нафтова війна у зв’язку з відсутністю домовленостей між Саудівською Аравією та РФ.

«Домовленості ОПЕК+ – щонайбільше інформаційна бульбашка, яку надували міністри нафти, у тому числі Саудівської Аравії, для того, щоб створити видимість якихось домовленостей про скорочення видобутку. Якщо порівняти статистику за тією же РФ, то протягом останніх років Росія, навпаки, збільшувала експорт нафтового кошика», – пояснив енергетик.

Геннадій Рябцев акцентував увагу на тому, що повідомлення про непідписання угоди стало лідером, але реалізували цей обвал цін на нафту біржові спекулянти.

Підсумовуючи, експерт уточнив, що це була спланована та підготовлена акція, до якої ні Саудівська Аравія, ні РФ не мають відношення.

Додамо, бензин і дизельне паливо з 2014-го до 2019 рік подорожчали більш ніж удвічі.

Динаміка вартості палива для авто за останні п'ять років – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: