Нафта дешевшає, долар зростає: як курс рубля й гривні залежить від цін на «чорне золото»

Читать на русском
Сергій Куюнгенеральний директор «Консалтингової групи А-95»

Падіння світових цін на нафту більш відчутно відбивається на курсі рубля, ніж на курсі гривні. Справа в тому, що вплив на курс гривні більш опосередкований. Таку думку в коментарі «Слово і Діло» висловив директор ТОВ «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн.

Фахівець пояснив, що нафта формує близько 60% валютної виручки Росії. У періоди, коли ціна на нафту падає, в країну зменшується приплив валюти.

«Відповідно її стає менше, попит стабільний, іноді навіть підвищується, оскільки інвестори виходять з активів в такі періоди. Це провокує тиск на рубль. Курс рубля летить вгору. Приклад 2014 і 2015, а також 2016 років показав, що в такому разі є прямий зв'язок», – прокоментував директор ТОВ «Консалтингова група А-95».

Сергій Куюн додав, що Україна також залежить від нафти, але не безпосередньо, а опосередковано. Директор ТОВ «Консалтингова група А-95» пояснив, що Україна страждає від зниження валютної виручки, але це не пов'язано з ціною нафти, оскільки наша країна не експортує «чорне золото», а є імпортером.

За його словами, для України немає нічого поганого в тому, що впали ціни на нафту. Погано, що нафта тягне за собою інші сировинні ринки: металургію та аграрний сектор. В результаті в Україні також знижується валютна виручка і зростає курс долара, позначив Сергій Куюн.

Як впливала світова ціна нафти на курс гривні та рубляЦіна на нафту пережила рекордне падіння. Одночасно обвалився російський рубль і ослабла гривня.

Директор ТОВ «Консалтингова група А-95» при цьому також пояснив, що зараз коливання курсу валют не пов'язані з ситуацією на енергетичному ринку. На курс впливає багато інших внутрішніх факторів.

Сергій Куюн підкреслив, що падіння цін на нафту може навіть добре позначитись для України, оскільки дозволить витрачати менше валюти, щоб купувати паливо.

«Економічні процеси, які відбуваються зараз в Україні, не пов'язані ані з падінням цін на нафту, ані з падінням нашої валютної виручки. У такому разі причина – в політичних змінах», – констатував він.

Директор ТОВ «Консалтингова група А-95» не прогнозував катастрофічних економічних наслідків для України. Сергій Куюн звернув увагу, що ціни на аграрну продукцію, яка є найбільшою експортною позицією України, не впали. Просідання є, але навіть не на 20%.

На його думку, в Україні складається непогана ситуація щодо валютного балансу. Потреба в валюті зменшилася в зв'язку з падінням цін на нафту, а доходи не суттєво знизилися.

«Курсові стрибки не пов'язані з падінням цін на нафту. Курс гривні взагалі повинен зміцнитися. Але через те, що є внутрішні чинники, відбувся стрибок до 26 гривень за долар. Валютні гойдалки зараз залежать від внутрішніх чинників, а не зовнішніх», – прокоментував директор ТОВ «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн.

Раніше ми писали, які коливання курсу валют були зафіксовані влітку 2014-2019 років.

Відзначимо, у 2020 році МВФ очікує, що курс валют «просяде» до 27,72 грн/$, а в 2021 році буде 28,7 грн/$.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: