Юристи проаналізували звіт Кабміну Гончарука про виконання програми уряду

Читать на русском

Кабінет міністрів України опублікував звіт про свою діяльність за 2019 рік. Документ містить понад 300 сторінок. Чи не забагато зайвої інформації? Що означає фраза «здійснили супроводження законопроекту»? Чому звіт одночасно «про все і ні про що»? На ці питання шукали відповіді Андрій Вігірінський та Богдан Бондаренко, які прочитали майже весь звіт і проаналізували цей документ у новому випуску «Гри на підвищення» відеопроекту «Слово і Діло».

Аналіз звіту КабмінуСлово і Діло

За словами Вігірінського, у звіті немає уніфікованих даних: «В якійсь частині дані за три квартали, в іншій – за 12 місяців, десь порівнюють дані за аналогічний період попереднього року. Знову ж таки, як третій квартал відноситься до діяльності саме вашого уряду? Насправді це був ще уряд Гройсмана».

Не зрозуміло, від яких базових цифр щодо кількості населення в Україні відштовхувались автори звіту, коли, наприклад, порівнювали безробіття і рівень зайнятості – від 40 млн осіб згідно з даними Держстату чи від 37 млн осіб відповідно до останніх розрахунків кількості населення?

На думку Богдана Бондаренка, звіт уряду на 300 сторінок був сформований так, щоб його ніхто не прочитав. На короткостроковий термін це вдалося. Але якщо говорити про звіт уряду перед парламентом, який має відбутися до квітня, то йдеться про звітування виконання держбюджету та державних програм, де потрібні конкретні цифри.

Вігірінський відзначив, що, наприклад, у Мінюсті оцінили кількість заяв, які стосуються рейдерських дій щодо власності. «Вони пишуть, що в жовтні таких заяв надійшло 320, в листопаді – 185, у грудні – 99. Для мене очевидно, що є динаміка. Можливо, йдеться про заяви, які вже розглянуті на комісії?» – акцентував він.

Деякі частини звіту вказують на гарний фінансовий результат. Щодо акцизних, підакцизних товарів і виробництва спирту, уряд дає статистику за 4 квартал 2019 року, яку порівнює із показниками попереднього року. Зокрема, чистий прибуток «Укрспирту» становив 23,3 млн грн, а за 4 квартал відбулося зростання прибутку вчетверо.

Раніше Бондаренко і Вігірінський аналізували законопроект про ринок с/г землі, як відбуватимуться аукціони та чи спрацює система постконтролю, зокрема й щодо іноземців.

Також ми писали, що в мережі обговорюють чутки про призначення Тігіпка прем'єр-міністром.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: