П'ятий місяць роботи Кабміну: як міністри виконують обіцянки

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує відстежувати обіцянки Кабінету міністрів Олексія Гончарука. За п'ять місяців роботи Гончарук та його міністри дали 714 обіцянок (не враховуючи зафіксованих у програмі діяльності Кабміну), 96 обіцянок виконали і 33 – провалили.

Безпосередньо за п'ятий місяць роботи члени Кабінету міністрів дали 139 обіцянок, виконали – 27, провалили – 11. Більшість нових обіцянок, як зазвичай, стосувалися політики та держуправління, економіки, фінансів, охорони здоров'я та соціального захисту.

Не виконані обіцянки щодо розробки кількох законопроектів. Прем'єр-міністр Олексій Гончарук у середині жовтня запевнив, що за два тижні буде створено законопроект для захисту інтересів малого бізнесу, в якому «зберуть усі кращі ідеї». Але два тижні перетворилися в кілька місяців: тільки наприкінці грудня Кабінет міністрів затвердив зміни до закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та низки законів України, які стосуються детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг.

Міністр юстиції Денис Малюська обіцяв до кінця року розробити законопроект про пенітенціарну службу. Однак відповідний законопроект був знятий з розгляду Верховної ради наприкінці листопада. Його положення вирішили переглянути та актуалізувати.

Глава Міністерства культури Володимир Бородянський збирався за три місяці створити телеканал для окупованих територій. Канал повинні були сформувати до кінця січня, але потім запуск перенесли на 15 лютого. Міністр Кабміну Дмитро Дубілет забув оприлюднити бюджет, який держава виділяє на закупівлю паперу (за його розрахунками, це 50-100 млн грн). Тимофій Милованов теж забув про свою обіцянку: міністр економіки так і не опублікував відео з доказами корупції на ДП «Енергосталь».

Анна Новосад провалила обіцянку до кінця року презентувати новий стандарт дошкільної освіти. При цьому відповідно до закону базовий компонент дошкільної освіти переглядається не рідше одного разу на 10 років. Тому оновлення компонента має бути здійснено до 30 червня 2020 року.

Із виконаних обіцянок Кабінету міністрів можна відзначити надання підтримки сім'ям загиблих унаслідок катастрофи літака МАУ в Ірані: уряд виділив по 200 тисяч гривень 11 сім'ям. Також виконані обіцянки провести цифровий перепис населення (за його даними в Україні проживає 37 млн 289 тисяч 300 осіб), долучити до малої приватизації 500 державних підприємств (до Фонду держмайна для цього передали 530 об'єктів), запустити онлайн-платформу з цифровізації.

Володимир Бородянський, як і обіцяв, представив на початку місяця законопроект про дезінформацію. Він, зокрема, передбачає відповідальність (кримінальну та адміністративну) за дезінформацію, а також запровадження нового поняття «індекс довіри ЗМІ». Міністр економіки Тимофій Милованов, у свою чергу, презентував новий Трудовий кодекс («Слово і Діло» вже проаналізувало, які зміни чекають на працівників і роботодавців у разі його ухвалення).

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як Кабінет міністрів виконував обіцянки протягом четвертого місяця роботи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: