ВАКС пояснив, чому скасував заочний арешт олігарха Федоричева

Читать на русском
Апеляційна палата вважає, що олігарху російського походження не повідомили про підозру належним чином, а також не вжили всіх заходів.
Олексій Федоричев

Апеляційна палата скасувала заочний арешт олігарха російського походження Олексія Федоричева, оскільки він нібито не набув статусу підозрюваного у справі збитків Державної продовольчо-зернової корпорації України.

Про це йдеться в мотивувальній частині рішення колегії суддів палати Вищого антикорупційного суду від 19 лютого, повідомляє «Слово і Діло».

Слідчий суддя ВАКС заочно заарештував Федоричева. Тому адвокат олігарха подав скаргу на це рішення. Вивчивши апеляцію, судді її задовольнили і скасували арешт Федоричева.

Судді вказали, що детективи НАБУ встановили місце проживання Федоричева у Монако, а тому вручення повідомлення про підозру мало бути проведено в порядку, що регулюється ч. 7 ст. 135 КПК України, та положення ч. 1 ст. 42 КПК України. Згідно ч. 7 ст. 135 КПК України, повістка про виклик особи, яка проживає за кордоном, вручається згідно з міжнародним договором про правову допомогу, згода на обов'язковість якого надана Верховною радою, а за відсутності такого – за допомогою дипломатичного (консульського) представництва.

Також колегія суддів у складі Ганни Калугіної (головуюча), Миколи Глотова та Андрія Никифорова критично поставилася до відправлення НАБУ підозри Федоричеву шляхом кур'єрської доставки. До того ж, про отримання документів кур'єрською службою підписалася особа з прізвищем Didier, а отже неможливо однозначно стверджувати, що вказаний вантаж був отриманий Федоричевим.

Як відомо, НАБУ ще 2 лютого 2017 року склало проект підозри Федоричеву. Вже 7 лютого того ж року НАБУ скерувало запит про міжнародно-правову допомогу щодо вручення підозри олігарху Генеральній прокуратурі Монако. Однак Федоричев відмовився від отримання будь-яких документів. Вже 14 березня 2018 року НАБУ склало нову підозру йому, а 12 квітня – скерувало новий запит до Монако. Як повідомила Дирекція судової служби Монако, місцеві правоохоронці відмовилися давати хід справі про надання міжнародної юридичної допомоги. На думку правоохоронців Монако, у відомостях НАБУ вони не змогли визначити характер справи як кримінальний і вважають їх «суперечками чисто економічного характеру».

Нагадаємо, в серпні суд дозволив НАБУ затримати розшукуваного олігарха Федоричева.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: