Суд скасував арешт латвійських рахунків, підконтрольних олігарху Федоричеву

Читать на русском
Столичний райсуд задовольнив прохання адвоката офшору про зняття арешту з банківських рахунків у латвійському банку.
суддя Ірина Антиповафото: «Слово і Діло»

Суд у справі Державної продовольчо-зернової корпорації України скасував арешт банківських рахунків фірми Grain-Trans Ltd з Британських Віргінських Островів, яка підконтрольна олігарху російського походження Олексію Федоричеву.

Відповідне рішення ухвалила слідча суддя Солом'янського районного суду міста Києва Ірина Антипова за результатам розгляду клопотання детектива НАБУ, повідомляє «Слово і Діло».

За версією слідства, згідно затвердженої схеми, між ДПЗКУ і підконтрольною Федоричеву кіпрською фірмою Lirtavis Enterprises LTD за надання олігархом неправомірної вигоди мали укладатися і виконуватися контракти на поставку сільськогосподарської продукції за цінами нижчими від ринкових. Також до схеми була долучена підконтрольна Федоричеву офшорна компанія Grain-Trans Ltd з метою нібито легалізації коштів, здобутих у результаті вчинення правопорушення.

Так, із рахунку Lirtavis Enterprises LTD на рахунок Grain-Trans Ltd в латвійських банках в 2014 році було перераховано: 12 серпня – 603,1 тисячі доларів; 13 серпня – $16,42 млн; 3 жовтня – $2,31 млн; 14 жовтня – $624 тис; 22 жовтня – $4,47 млн; 18 листопада – $4,55 млн; 8 грудня – $2 млн; 11 грудня – $5 млн; 12 грудня – $1 млн, а 22 грудня – $4 млн. Загалом через рахунки Grain-Trans Ltd були «відмиті» майже $41 млн, що на той час становило 577,15 млн грн. У зв'язку з цим, детектив НАБУ просив накласти арешт на рахунки в Латвії фірми Grain-Trans Ltd, які й так тимчасово арештовані латвійськими правоохоронцями. Станом на 18 грудня 2017 року, на цих рахунках зберігалося 1330,48 євро; 300 448,57 дол. і 6150,44 фунтів стерлінгів.

У зв'язки з цим НАБУ і САП просили суд накласти арешт на рахунки Grain-Trans Ltd. Суддя клопотання задовольнив. Пізніше представник фірми подав клопотання про зняття арешту з рахунків, яке також задовольнили. Суддя встановив, що положення ст. 96-1 КК України, які діяли на момент вчинення злочину, не надавали права слідчому судді накладати арешт на майно компанії Grain-Trans Ltd з метою спеціальної конфіскації.

Нагадаємо, суд відмовив НАБУ в заочному арешті Федоричева, оскільки він не набув статусу підозрюваного. Як з'ясувалося, Монако відмовилося вручати олігархові підозра. Пізніше в Монако пояснили, чому не зробили цього. Раніше суд затвердив угоду з фігурантом справи Зернової корпорації.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: