НАБУ кур'єрською доставкою надіслало підозру олігарху Федоричеву

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив клопотання детектива і прокурора про взяття під заочну варту олігарха російського походження.

Національне антикорупційне бюро надіслало підозру олігарху російського походження Олексію Федоричеву німецькою кур'єрською доставкою DHL до Монако, про отримання якої за останнім місцем проживання підписалися.

Про це йдеться в ухвалі Вищого антикорупційного суду від 5 лютого, якою заочно взяли Федоричева під варту, повідомляє «Слово і Діло».

Зокрема, суддя встановила, що НАБУ і ГПУ декілька разів зверталися до Монако з проханням про вручення підозри Федоричеву шляхом надання міжнародної правової допомоги. Проте в Монако відмовляли, оскільки вказані нібито правопорушення російського олігарха не є кримінально караними за їхнім законодавством. Тому НАБУ надіслало підозру Федоричеву німецькою кур'єрською доставкою DHL за місцем його останнього проживання в Монако. Вказані документи були доставлені за цією адресою 26 листопада 2019 року, про що НАБУ отримало відповідне повідомлення. Тому суддя вважає, що Федоричеву належним чином повідомили про підозру.

Також суддя встановила, що влада Монако могла відмовити у врученні підозри лише з двох причин: якщо правопорушення є політичним, або пов'язаним із політичним, або є податковим, або що задоволення прохання може зашкодити суверенітету, безпеці, громадському порядку або іншим суттєвим інтересам її країни. Слідча суддя зазначає, що відповідно до Європейської конвенції про взаємну правову допомогу в кримінальних справах, країна не може на власний розсуд оцінювати предмет підозри чи обвинувачення, а тому така відмова не є належною відмовою в розумінні Європейської конвенції про взаємну правову допомогу в кримінальних справах.

Крім того, суддя погодився з доводами детектива й прокурора, що постанова детектива НАБУ про оголошення Федоричева в міжнародний розшук та подальша її передача до бюро Інтерполу країни є початком перебування підозрюваного в міжнародному розшуку. При цьому передача постанови до Інтерполу є тільки одним із можливих шляхів міжнародного розшуку, тобто є лише засобом фактичного виконання постанови детектива.

Нагадаємо, раніше ВАКС вже відмовляв НАБУ і САП в арешті Федоричева. Апеляційна палата ВАКС теж відмовила.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: