Восьмий місяць роботи президента: як Зеленський виконує обіцянки

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує відстежувати обіцянки президента Володимира Зеленського. На момент публікації матеріалу глава держави дав 331 обіцянку, включаючи передвиборчі та програмні. Якщо рахувати з дня інавгурації (20 травня), то в глави держави зараз 168 обіцянок у процесі реалізації, 49 – виконані і 27 – провалені.

Протягом восьмого місяця роботи (з 21 грудня до 20 січня) глава держави дав 8 нових обіцянок, виконав – 12 та 5 – провалив.

Які обіцянки провалив Зеленський

У серпні президент амбітно заявляв, що в 2019 році буде проведена земельна реформа. 13 листопада Верховна рада ухвалила в першому читанні законопроект щодо обігу земель сільськогосподарського призначення. Однак велика кількість правок до законопроекту, масові протести проти ринку землі та неузгодженість усередині парламенту не дозволили провести реформу в минулому році. У січні Рада законопроект теж не розгляне.

Зеленський не виконав обіцянку про те, що народного депутата Романа Іванісова, у якого була судимість за зґвалтування, позбавлять мандата і виключать з партії «Слуга народу». «Якщо завтра буде хоч один факт, хоч щось, я змушу цю людину скласти мандат і піти з партії», – сказав президент. Торік Іванісова дійсно виключили з фракції і партії, однак, як сказав Давид Арахамія, вплинути на нього в плані відмови від мандата можливості немає.

Незважаючи на обіцянку Зеленського, у 2019 році не встигли завершити капітальний ремонт злітно-посадкової смуги аеропорту Черкас. Згідно з додатковою угодою до договору капітальний ремонт смуги продовжили на весь 2020 рік.

Крім того, президент провалив обіцянку про те, що в 2019 році буде завершено реорганізацію Міністерства культури. З 1 січня цього року Міністерство культури, молоді та спорту почало виконувати функції трьох відомств, які припинили свою діяльність. Кабінет міністрів створив 7 центральних органів виконавчої влади у сферах культури, молоді і спорту. Зараз триває конкурс кандидатів на керівні посади. Повна трансформація міністерства буде завершена, коли ці ЦОВВ будуть сформовані.

Які обіцянки виконав президент

Зеленський виконав обіцянку повернути тіла всіх українців, загиблих унаслідок катастрофи літака МАУ в Ірані. Вчора, 19 січня, до Києва прибув спеціальний борт із тілами 11 громадян України.

Як і обіцяв, до Верховної ради було внесено два законопроекти – про деолігархізацію ЗМІ («Про медіа») і про надання етнічним українцям «часткового громадянства» («Про внесення змін до деяких законів України щодо питань громадянства»).

Зеленський дотримав слова і почав звільняти голів обласних адміністрацій, які не виконують рішення нарад з президентом. Наприкінці року своїх посад позбулися голови Закарпатської та Львівської ОДА. «Ми говорили про те, що будемо оцінювати наприкінці цього року роботу кожного. Я вкотре хочу подякувати всім, подякувати головам ОДА. Я ухвалив рішення їх звільнити не тому, що вони люди недосвідчені або нечисті на руку, як то кажуть, а тому, що в цих двох областях ми не побачили жодного результату», – пояснив глава держави.

Крім того, Зеленський виконав обіцянки підготувати до приватизації понад 500 державних підприємств і забезпечити безперебійне постачання газу на європейський ринок. Останнє стало можливим завдяки підписаній із «Газпромом» угоді про транзит газу.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що обіцяє зробити президент Володимир Зеленський у 2020 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: