Міністри під ударом: хто може піти у відставку

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Голова комітету з питань правоохоронної діяльності Верховної ради Денис Монастирський заявив, що випробувальний термін для міністра внутрішніх справ Арсена Авакова не закінчений і допустив його звільнення. «Якщо конкретно справа Шеремета розвалиться на очах – це, можливо, буде одним із приводів для того, щоб Арсен Борисович пішов з посади. Масштаб цієї справи, суспільний резонанс і підозрювані іншого варіанту не залишають. Ця справа однозначно стане Рубіконом», – заявив він. У коментарі «Слово і Діло» керівник Фонду «Українська політика», політолог Костянтин Бондаренко висловив сумніви, що саме так на Арсена Авакова намагаються натиснути і прискорити справу Шеремета.

На його думку, дане судження, найімовірніше, особиста позиція Дениса Монастирського, а не ОПУ.

Однак, на думку Костянтина Бондаренка, на сьогодні склалася дійсно складна ситуація в міністерських лавах – під загрозою звільнення всі міністри.

Керівник Фонду «Українська політика» пояснив, що жоден з міністрів не може похвалитися якимись досягненнями на своєму посту, тому всі міністри в підвішеному стані.

«Ніхто не може почуватися впевнено і спокійно в кріслі, у тому числі прем'єр-міністр, зважаючи на виставу за його участі минулого тижня», – прокоментував політолог.

З іншого боку, він нагадав, що в уряду є імунітет на рік, ухвалено програму дій уряду, тому повністю відправити у відставку уряд протягом року неможливо.

Експерт висловив припущення, що заяви про відставку Авакова – відгомін тих інтриг, які сьогодні розгортаються у вищих ешелонах влади.

У разі з Аваковим міністр перестрахувався тим, що оголосив про розкриття кількох гучних справ, додав він.

«Крім того, усі прекрасно розуміють, що Аваков має вплив на різні радикальні групи, які час від часу погрожують президенту. Ймовірно, Аваков зараз упевнений, що в нього є страховка. Однак все ж цю заяву можна вважати, як певний сигнал Авакову», – наголосив Бондаренко.

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко припустив, що Арсен Аваков буде намагатися створювати видимість того, що його вплив досить значний. При цьому, на його думку, безпосередньо перед Аваковим можуть виникнути дві протилежні речі: або підвищення і посада прем'єр-міністра, або відставка і підготовка до власної президентської кампанії.

Аваков другий місяць поспіль став найбільш високооплачуваним міністромАрсен Аваков заробив у листопаді близько 97 тисяч гривень, Тимофій Милованов – 80 тисяч, Дмитро Дубілет – 16 тисяч.

Олександр Мусієнко не виключив змін у складі Кабінету Міністрів України, можлива відставка прем'єр-міністра.

«Вірогідними претендентами на крісло прем'єра можуть бути Андрій Коболєв, Арсен Аваков, Максим Нефьодов або ще один невідомий досі успішний технократ. Тут все буде залежати від того, на кого зробить ставку президент: знову на молодого, професійного діяча з позаполітичних кіл або на прагматичний курс», – прокоментував Мусієнко.

Нагадаємо, Арсен Аваков двічі поспіль ставав найбільш високооплачуваним міністром в уряді.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, які обіцянки на 2020 рік дали прем'єр і міністри Кабміну.

Підсумки другої сесії Ради в цифрах і фактах – дивіться на інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: