Що обіцяють зробити міністри уряду Гончарука в 2020 році

Читать на русском

До нового року Кабмін Гончарука працював чотири місяці і за цей час члени уряду дали 552 обіцянки. Серед них багато зобов’язань з програми уряду, розрахованих на всю каденцію, є й амбітні плани, озвучені самими міністрами. «Слово і Діло» пропонує подивитись, які обіцянки на 2020 рік дали прем’єр та міністри Кабміну.

Найбільше обіцянок серед членів Кабміну дав прем’єр-міністр України Олексій Гончарук. Багато з них стосувалися медичної сфери. У листопаді 2019 року під час брифінгу за підсумками засідання уряду Гончарук пообіцяв, що медики будуть вчасно отримувати зарплату.

«І в наступному році не буде такої проблеми, як заборгованість із заробітних плат в окремих областях серед працівників медичної сфери, як це є сьогодні в цьому році», – заявив він.

Презентуючи проєкт бюджету на 2020 рік, Гончарук дав одразу кілька обіцянок, зокрема, що протягом року буде відкрито 25 нових відділень швидкої допомоги та закуплено 470 карет «швидкої».

«Ми пропонуємо і маємо намір наступного року закупити чи передати до лікарень, тобто поставити в систему 470 карет швидкої допомоги і мінімум 25 нових відділень «швидкої», які будуть створені за сучасними стандартами», – запевнив прем’єр.

Тоді ж Гончарук заявив, що уряд планує в 2020 році створити центри реабілітації ветеранів та розширити програму «Доступні ліки» більше ніж утричі.

Щодо розвитку інфраструктури, то великі плани у прем’єра щодо створення доріг у країні. «Наступного року ми плануємо побудувати понад 2 тисячі дороги державного значення і приблизно таку ж кількість місцевого», – заявив він в одному з ефірів.

Дедлайн до кінця року: як Рада й Кабмін впоралися з дорученнями ЗеленськогоЯкі доручення Володимира Зеленського Рада і Кабмін встигли виконати до кінця року, а які ні –розібралося Слово і Діло.

У 2020 році Гончарук обіцяє провести тотальну цифровізацію країни: «За результатами інвентаризації ми підготуємо план цифровізації і 2020 рік стане роком тотальної цифровізації країни». Також він обіцяв створити нову електронну кадастрову карту.

Віцепрем'єр-міністр Михайло Федоров обіцяв на початку 2020 року запустити онлайн-платформу з цифровізації.

З 1 жовтня 2020 року в Україні має запрацювати земельний ринок. Принаймні це передбачає програма діяльності уряду. Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов має забезпечити виконання зобов’язання з програми уряду про те, що до кінця 2020 року 100% відомостей про земельні ділянки буде внесено до Державного земельного кадастру.

Міністр соціальної політики Юлія Соколовська пообіцяла, що на початку 2020 року буде створено Єдиний державний реєстр випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі, а також запрацює цілодобовий call-центр з питань протидії торгівлі людьми, запобігання домашньому насильству.

Реформу вторинної ланки медицини планують запустити у 2020 році. Таку обіцянку в одному з інтерв’ю дала міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька, додавши, що згідно з планами бюджету розпочати перетворення на «вторинці» збираються з квітня. Також Скалецька пообіцяла, що в квітні має стартувати програма медичних гарантій.

Серед обіцянок міністра охорони здоров’я є намір у другій половини наступного року передати інсуліни на реімбурсацію, а також затвердити механізми створення й застосування клінічних настанов.

Міністр фінансів Оксана Маркарова пообіцяла влітку 2020 року представити держбюджет на 3 роки. «2020 рік стане роком повного запровадження трирічного бюджетування в Україні. До середини літа наступного року ви побачите наш бюджет на три роки. Це допоможе самому бізнесу планувати наперед», – зазначила Маркарова. Також у 2020 році за обіцянкою міністра має запрацювати Агентство з управління держборгом.

Багато планів на рік у міністра оборони Андрія Загороднюка. Він обіцяв у 2020 році перевести керівництво ЗСУ на стандарти НАТО. «Організаційний блок досить легко вирішити, тобто структура, розподіл повноважень, демократичний контроль. Цей структурний перехід на рівні керівництва ми плануємо здійснити в наступному році», – сказав міністр у вересні 2019 року.

Також у 2020 році Загороднюк обіцяв завершити аудит всіх оборонних контрактів, змінити Статут Сухопутних військ та представити дорожню карту розвитку територіальної оборони та зменшення чисельності строковиків.

Міністр освіти і науки Ганна Новосад пообіцяла взимку 2020 року підписати зі Світовим банком угоду щодо реалізації проєкту запуску старшої профільної школи. «Запуск старшої профільної школи буде великою інвестицією, на яку потрібні чималі кошти – на капітальні ремонти й нове освітнє середовище, на глибоку перепідготовку вчителів. Саме тому над цим проєктом ми працюватимемо зі Світовим банком. Угоду плануємо підписати вже взимку 2020 року», – повідомила Новосад.

До лютого 2020 року сигнал україномовних каналів має покрити 80 відсотків окупованих територій. Таку обіцянку дав міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський.

До липня 2020 року міністр юстиції України Денис Малюська пообіцяв реалізувати план щодо захисту прав власності.

Раніше «Слово і Діло» писало, як міністри виконували обіцянки протягом четвертого місяця роботи Кабміну.

Також ми подивились, скільки обіцянок міністри виконали в 2019 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: