Нові дороги і земельна реформа: обіцянки політиків на 2020 рік

Читать на русском

Як обіцянки має виконати президент України Володимир Зеленський та його команда у 2020 році? Скільки передвиборчих обіцянок вже встигли виконати нардепи? Чому політики дають обіцянки, навіть коли розуміють, що не встигнуть виконати їх вчасно та коли найкраще їх виконують? Про це директор аналітичного порталу «Слово і Діло» Катерина Пітєніна розповіла в ефірі UA: Перший.

Нові дороги і земельна реформа: обіцянки Зеленського та його команди на 2020 рікСлово і Діло

У 2019 році Володимир Зеленський виконав 11% обіцянок, ще близько 7% – провалив. Загалом же торік президент дав 321 обіцянку, включно із передвиборчими. При цьому 282 обіцянки Зеленського ще в процесі реалізації.

«Насправді малий відсоток виконаних обіцянок, в першу чергу, говорить про те, що більшість обіцянок є, так би мовити, довгостроковими, які можуть розтягнутися до кінця каденції. Наприклад, залучити щонайменше 20 млрд доларів інвестицій для ремонту доріг», – пояснила Катерина Пітєніна.

Серед невиконаних обіцянок Зеленського здебільшого ті, що мали короткі дедлайни, але є й такі, які ще можна виправити.

«Пам'ятаємо обіцянку Зеленського – призначати виключно нових людей. Не треба було довго чекати, щоб побачити, що призначають як нових людей, так і старих. Тому ми вважаємо цю обіцянку невиконаною. Можливо колись це зміниться і тоді можна буде говорити, що, справді, ця обіцянка виконана», – сказала Катерина Пітєніна.

Більшість обіцянок президента на 2020 рік стосується будівництва нових великих інфраструктурних об’єктів. За словами Катерини Пітєніної, також портал слідкує за виконанням доручень президента Кабміну та Верховній раді, хоча він не має цього робити.

Які обіцянки дали народні депутати на 2020 рікДеякі нардепи вже встигли дати обіцянки, які мають виконати у 2020 році, зокрема щодо місцевих виборів, зростання економіки та благоустрою округів.

«Ми не вважаємо це обіцянками, але уважно стежимо за їх виконанням. Дуже багато речей не встигли зробити урядовці та нардепи у 2019 році. Наприклад, парламент мав проголосувати за створення Служби фінансових розслідувань, тому що Маркарова має дедлайн – до 1 жовтня 2020 року вже запустити цю службу», – сказала вона.

Також це стосується земельної реформи, Зеленський погарячкував, сказавши, що вона відбудеться до кінця 2019 року.

«Це та сама історія як у Порошенка з безвізом. Тобто завжди будуть якісь нормальні аргументи, то законодавство ще не ухвалено, то опозиція проти. Завжди можна буде пояснити, чому це відкладається», – пояснила директорка «Слово і Діло».

Щодо деяких виконаних обіцянок, які виявилися не такими вже й ефективними, наприклад, скасування недоторканості з народних депутатів, Пітєніна зауважила, що тонкощі приховані у деталях.

«Тут українці нехай виставляють претензії до самих себе. Тому що треба було уважно читати передвиборчі програми, слухати хто що обіцяє. Насправді «Слуги народу» виконали 10% обіцянок і ми з цим погоджуємося. Наприклад, щодо імпічменту, законопроект ухвалений, але ж обіцянка так і лунала: «Ухвалити законопроект про імпічмент». Хоча я погоджуюся, що насправді законопроект про імпічмент тільки посилює можливість президента втриматися на посаді», – пояснила Катерина Пітєніна.

Раніше «Слово і Діло» писало, які обіцянки дали народні депутати на 2020 рік.

Також ми розбирались, скільки програмних обіцянок виконали парламентські партії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: