Дедлайн до кінця року: як Рада й Кабмін впоралися з дорученнями Зеленського

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує стежити за тим, як Кабінет міністрів і Верховна рада виконують доручення президента Володимира Зеленського. У перші місяці, у вересні-жовтні, майже всі завдання глави держави були виконані. Однак, починаючи з листопада, з'явилися перші або повністю невиконані доручення, або зроблені тільки частково.

Відзначимо, ми відстежуємо виконання доручень Зеленського наприкінці кожного визначеного терміну. Завданням ми присвоюємо наступні статуси:

  • виконано;

  • виконано із запізненням;

  • виконано частково;

  • не виконано.

Повністю не виконано 11 завдань з дедлайном до кінця року. Не встигли доопрацювати і ухвалити нову редакцію Трудового кодексу, а також державну стратегію регіонального розвитку на 6 років.

Міністр економіки Тимофій Милованов не виконав персональне доручення нормативно закріпити ведення документації із землеустрою винятково в електронній формі. Згідно із законом «Про землеустрій» відповідність документації положенням нормативно-технічних документів, державних стандартів, норм і правил все ще засвідчується як в електронній, так і в паперовій формі. У свою чергу, міністр інфраструктури Владислав Криклій не впорався із завданням забезпечити видачу в електронній формі дозволів на міжнародні перевезення вантажів і рух негабаритних транспортних засобів.

Міністр фінансів Оксана Маркарова не виконала доручення підготувати законопроект, який запроваджує дворічний мораторій на перевірки ФОП. У Верховній рада така ініціатива від уряду досі не зареєстрована. Також міністр культури Володимир Бородянський не встиг з розробкою законопроекту про медіа. Робота над законопроектом про дезінформацію зараз на фінальній стадії.

У Криклія є ще одне невиконане доручення – налагодити ефективний габаритно-ваговий контроль на дорогах. Наразі «Укравтодор» реалізовує пілотний проєкт із запуску 6 майданчиків «зважування в русі», але повноцінна система контролю поки не працює.

До 1 грудня міністр оборони Андрій Загороднюк не зміг створити Військову поліцію, а План оборони України представить тільки в наступному році. Складно з дорученням Зеленського впровадити нову об'єднану систему керівництва силами оборони за стандартами НАТО. За словами міністра, система трансформації управління Збройними силами проходитиме весь 2020 рік. Наприкінці цього переходу керівництво ЗСУ буде повністю відповідати тому, як це організовано в країнах-членах НАТО. Зрештою до кінця року цього не зроблять.

Шість доручень з терміном до кінця року виконані тільки частково. Серед них – доручення Милованову підготуватися до відкриття ринку землі: дані в кадастри поступово наповнюються, проте сам законопроект про реформу ще не ухвалений у другому читанні. Частково виконано доручення підготувати план реструктуризації «Укрзалізниці»: в компанії повідомили, що план вже є, але його ще не представили.

Майже виконано доручення міністру освіти Ганні Новосад забезпечити повноцінний запуск роботи Національного фонду досліджень. Кабінет міністрів затвердив порядок використання коштів Фонду, він повинен заробити навесні. Але, щоб Фонд зміг оголосити конкурси та надавати гранти, Кабмін повинен затвердити порядок відбору та фінансування проєктів.

Повністю парламент і Кабінет міністрів виконали 20 завдань зі списку Зеленського. Зокрема, ухвалений закон про стимулювання інвестиційної діяльності, а також закон про середньострокове планування державних фінансів для будівництва та ремонту доріг.

Крім того, міністр економіки визначив топ-5 підприємств для підготовки до великої приватизації. Ними стали «Об'єднана гірничо-хімічна компанія», «Завод «Електроважмаш», «Вугільна компанія «Краснолиманська», «Президент-готель», «Одеський припортовий завод».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як Рада і Кабінет міністрів виконали доручення з дедлайном до 1 грудня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: