Нацгвардія запевняє, що не стане органом розвідки

Читать на русском
У відомстві стверджують, що законопроект №2412-д, схвалений Радою в першому читанні, не розширює можливості Нацгвардії в проведенні розвідзаходів.

Національна гвардія України не стане органом розвідки.

Про це заявила пресслужба відомства в суботу, 18 січня.

Як запевняють в Нацгвардії, законопроект про розвідку №2412-д, схвалений Верховною Радою в першому читанні, не дає Нацгвардії права бути органом розвідки. Втім, Нацгвардія є суб'єктом розвідувальної спільноти, а підрозділи розвідки органів військового управління та військових частин Нацгвардії, в порядку, визначеному законом, можуть залучатися до виконання окремих розвідувальних завдань.

«В останні дні на інформаційних Інтернет-ресурсах з'явилися помилкові повідомлення Центру протидії корупції про розширення можливостей підрозділів Національної гвардії України в проведенні розвідувальних заходів, засновані на поверхневому, але не професійному вивченні законопроекту реєстр. №2412-д», - повідомляє прес-служба відомства.

У Нацгвардії наголошують, що «на сьогодні розвідка є невіддільним елементом ведення бойових дій на сході України, тому надання НГУ цих функцій дозволяє ефективніше використовувати підрозділи Нацгвардії в зоні операції Об'єднаних сил і зберегти життя особового складу».

«Що стосується версій про можливість свавілля і необмеженого використання НГУ повноважень, які передбачені для неї законопроектом 2412-д, повідомляємо, що відповідно до частини другої статті 9 законопроекту визначено, що» підрозділи розвідки органів військового управління та військових частин Національної гвардії України, що в межах визначених законодавством повноважень здійснюють діяльність з метою розвідувального забезпечення застосування Національної гвардії України», що унеможливлює здійснення будь-яких заходів, які не стосуються виконання завдань, визначених ЗУ Про Національну гвардію», - додали в Нацгвардії.

У Нацгвардії підсумували, що цим законопроектом пропонується впровадження здійснення широкого демократичного цивільного контролю і нагляду за суб'єктами розвідувального співтовариства.

Нагадаємо, що раніше МВС купило для Нацгвардії вертоліт Super Puma Н225. Саме ця модель має найвищі в авіаційній галузі характеристики швидкості, дальності польоту і так далі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: