Навіщо Зеленському «План оборони» та Нацгвардія?

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

В Україні систематично здійснюють кроки для концентрації влади в руках президента. Ініціативи ОПУ щодо Нацгвардії та розробка «Плану оборони» — не виняток.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

За його словами, намір вивести Національну гвардію із системи МВС може бути інструментом для послаблення Авакова у зв'язку з критикою через те, що його залишили міністром.

«Можливо це спроба нової влади показати, що Авакова залишили в МВС, але не з тими повноваженнями і можливостями», — зазначив експерт.

Однак, за його словами, на рішення перепідпорядкувати Національну гвардію потрібно дивитися ширше, адже рано чи пізно буде інший міністр.

Експерт скептично оцінив такі зміни, оскільки фактично в руках президента будуть всі силові органи.

Він звернув увагу, що така модель діє в РФ, де Нацгвардія також підпорядковується президенту.

Законопроекти Зеленського: які зміни президент запропонував РадіВолодимир Зеленський зареєстрував у парламенті понад 20 законопроектів. Ми розібралися, що пропонує змінити президент.

«Такі зміни порушують баланс сил, який притаманний багатьом європейським країнам: міністр внутрішніх справ керує одним підрозділом, глава спецслужби — іншим. Безумовно, президент як головнокомандувач може керувати всіма, але безпосереднє керівництво — за різними главами відомств, іноді з конкуруючих партій», — пояснив Мусієнко.

На його думку, багато років Україні вдавалося витримувати баланс сил, але зараз систематично роблять різні кроки, щоб сконцентрувати всі повноваження в руках президента.

Експерт також розповів, що обговорюються різні плани оборони, наприклад, про територіальну оборону.

Він припустив, що документ передбачить конкретні заходи країни з підготовки до збройного захисту. Однак, на його погляд, вкрай важливо, що пропишуть у повноваженнях президента як верховного головнокомандувача.

«Не виключено, що і в «Плані оборони України» йтиметься про те, щоб розширити повноваження президента на рівні управління армією, військами, забезпечення оборони. Суспільство не завжди звертає увагу, але концентрація влади відбувається навіть на рівні указів», — резюмував Олександр Мусієнко.

Нагадаємо, президент вніс до Верховної Ради два законопроекти. Згідно з першим документом пропонується підпорядкувати Національну гвардію президенту України. За допомогою другого документа Зеленський пропонує створити «План оборони України».

Як Зеленський хоче змінити Конституцію — за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: