Україна не готова до запровадження інтернет-голосування - голова ЦВК

Читать на русском
Запровадження в Україні інтернет-голосування на виборах поки що неможливе. Про це заявив голова ЦВК Олег Діденко.

Запровадження в Україні інтернет-голосування на виборах поки що неможливе.

Про це заявив голова ЦВК Олег Діденко в інтерв'ю Lb.ua в п'ятницю, 3 січня.

Онлайн-вибори: чим небезпечне голосування через інтернетНа виборах президента в 2024 році українці зможуть проголосувати через інтернет. Тим часом у низці інших країн електронні вибори скасували.

«Якщо говорити саме про інтернет-голосування, на мою суб'єктивну думку, станом на зараз передчасно говорити про впровадження його в Україні. Усе-таки у нас поки недостатньо підготовлена ​​технічна база, і, мабуть, рівень розвитку суспільства ще недостатній, щоб вводити голосування в Інтернеті. Так, під час інтернет-голосування неможливо (принаймні я не розумію, як це зробити) забезпечити принцип таємності голосування, щоб виборець нікому не демонстрував свій вибір. А це - міжнародний стандарт виборів» , - заявив Діденко.

Голова ЦВК, проте, заявив, що актуально було б ввести онлайн-сервіси на виборах: для автоматичної обробки бюлетенів або машин для голосування, засобів автоматичної ідентифікації виборців на дільницях і впровадження роботи Держреєстру виборців в онлайн-режимі, введення даних в ІАС Вибори на рівні дільничних виборчих комісій (а не окружних, як зараз).

Нагадаємо, що раніше в Україні відбулися перші вибори в ОТГ. Явка склала від 14% до 54%. Лідерами стали Житомирська і Хмельницька області.

Також повідомлялося, що з'явилися результати перших виборів у тергромади. Найбільше депутатських місць на місцевих виборах отримали самовисуванці і представники Слуги народу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: