Вибори онлайн: чи реально запровадити в Україні та в чому ризик

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог
Андрій Дудаполітолог

За наявності політичної волі та концентрації зусиль можна провести онлайн-вибори в Україні в 2024 році.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» заявив заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень, політолог Василь Яблонський.

«Багато хто не мешкає за місцем реєстрації, не завжди є змога змінити місце голосування, а ще частина українців працюють за кордоном, тому електронні вибори могли б бути виходом», – зазначив Яблонський.

На його думку, не виключені технічні труднощі, однак практику голосування онлайн уже застосовують в інших країнах ЄС, тому слід запозичити їхній досвід.

«Вибори мають бути прямими, особистими й таємними. Побоювання, що е-голосування не зможе цього гарантувати, марні. Наприклад, українці подають електронні декларації, маючи особистий пароль і ключ. Процес налагодили. Тому й у разі е-виборів технічні питання вирішити реально», – пояснив він.

Навіть якщо в 2024 році запустять систему онлайн-виборів, масово голосувати через інтернет не будуть. Старше покоління продовжить ходити на дільниці, уточнив експерт.

Політолог Андрій Дуда наголосив, що електронні форми голосування краще впроваджувати не на президентських, а на місцевих виборах, особливо коли йдеться про міста обласного значення.

Які виборчі системи діють в Україні та інших країнахВ Україні весь час хочуть скоротити кількість депутатів, але 450 це ще не дуже багато. Дивимося, що в інших країнах.

На його думку, що більший паперовий рівень у голосуванні, то модель менш чутлива до хакерських атак і втручань.

Забезпечити таємницю голосування при дистанційному електронному волевиявленні практично неможливо, додав він.

«Міжнародний досвід свідчить, що така система – це радше допоміжна форма, що реалізується разом із паперовою формою голосування», – резюмував Андрій Дуда.

Нагадаємо, в команді президента вважають, що на президентських виборах 2024 року українці зможуть голосувати онлайн.

Раніше «Слово і Діло» писало, які виборчі системи діють в Україні та інших країнах.

Чим небезпечне голосування через інтернет, читайте в авторській колонці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: