Формула «Роттердам плюс»: ексчлену НКРЕКП продовжили обов'язки

Читать на русском
Антикорупційний суд частково задовольнив клопотання прокурора про продовження обов'язків підозрюваному у справі нанесення збитків.
Володимир Євдокімов

Суд продовжив до 6 лютого дію обов'язків колишнього члена Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Володимира Євдокімова, якого НАБУ і САП підозрюють у нанесенні 18,87 млрд грн збитків від впровадження формули «Роттердам плюс».

Таке рішення 6 грудня ухвалив слідчий суддя Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, суд взяв Євдокімова під варту із 2 млн грн застави. Пізніше за нього внесли цю суму і підозрюваний вийшов із СІЗО. На нього поклали низку обов'язків.

У зв'язку з наближенням дати завершення дії обов'язків прокурор САП просив їх продовжити ще на два місяці. Вивчивши клопотання, суддя його задовольнив. Так, на Євдокімова поклали наступні обов'язки: прибувати на першу вимогу; повідомляти про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування щодо обставин даного кримінального провадження з іншими підозрюваними та свідками; утримуватися від відвідування будь-яких приміщень, які займають НКРЕКП, Міністерство енергетики та захисту довкілля України, державне підприємство «Енергоринок» та компанії з числа вертикально інтегрованої структури ДТЕК, окрім приміщень, які займає ДП «Оператор ринку», а також здати на зберігання закордонні паспорти.

Як відомо, детективи встановили, що представники групи приватних теплогенеруючих компаній у 2015 році почали тиснути на керівництво НКРЕКП, аби воно включило до тарифу (ціни) на електроенергію, що виробляли ТЕС цієї групи, видатки, які насправді не здійснювалися, а саме – витрати на доставку та перевалку енергетичного вугілля в Україну з портів у Європі. В березні 2016 року НКРЕКП на зазначену пропозицію пристала, передбачивши зазначені неіснуючі видатки у формулі, за якою розрахувався тариф (ціна) для всієї теплової генерації. Це, своєю чергою, призвело до зростання вартості всієї електричної енергії і, як наслідок, зростання тарифів на електроенергію для промисловості, об'єктів соціальної інфраструктури, підприємців, які, понесли фінансовий тягар з оплати необґрунтованого тарифу. В результаті подорожчали товари та послуги для кінцевого споживача, в тому числі й першої необхідності.

Слідство зібрало докази того, що в результаті зазначених дій споживачам електроенергії впродовж 2016-2017 рр завдано 18,87 млрд грн збитків, із яких 14,3 млрд грн отримали приватні-компанії-ініціатори запровадження «Роттердам плюс».

Нагадаємо, НАБУ і САП затримали екс-члена НКРЕКП Володимира Євдокімова. Також ще 5 особам повідомили про підозру у справі «Роттердам плюс».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: