Українські компанії подали до РФ позовів на 12 млрд доларів

Читать на русском
Вісім справ за позовами українських компаній на 12 млрд дол. проти Росії у зв'язку з анексією Криму прийнято до розгляду в міжнародних інвестиційних арбітражах.

Вісім справ за позовами українських компаній на $12 млрд проти Росії у зв'язку з анексією Криму прийнято до розгляду в міжнародних інвестиційних арбітражах.

Про це в інтерв'ю ТАСС повідомив уповноважений РФ при ЄСПЛ - заступник міністра юстиції Михайло Гальперін.

5 років після анексії: чи заплатить РФ за КримАнексія Криму відбулася в березні 2014 року. На сьогодні вже п'ятий рік Росія вважає Крим своєю територією. Чи є шанс домогтися компенсації та чи заплатить РФ за свою агресію, обговорили з експертами.

«На сьогодні в активній стадії перебувають вісім таких справ за позовами українських фізичних і юридичних осіб на загальну суму понад $12 млрд. Також подано ще кілька арбітражних повідомлень, які можуть перетворитися в повноцінні процеси», - сказав Гальперін.

За словами заступника міністра, в позовах заявники намагаються довести, що на момент вилучення активів в період анексії вони були іноземними інвесторами в Криму за змістом відповідної російсько-української угоди 1998 року про взаємний захист інвестицій. Уповноважений зазначив, що така позиція не відповідає основним засадам права міжнародних договорів. Зокрема, українські олігархи заявляють, що Крим все ще залишається в складі України, при цьому Росія повинна виплатити їм компенсацію. Але в такому разі вони не іноземні інвестори на території Росії, відзначає Гальперін.

«За такою логікою українська сторона неминуче повинна визнати, що і будь-яка російська компанія, що зареєстрована в Криму після 2014 року, може вимагати компенсацію від влади в Києві за порушення її прав на території України в якості «іноземного» російського інвестора», - сказав уповноважений.

Нагадаємо, 16 квітня Міжнародний арбітражний суд ухвалив рішення стягнути з РФ на користь Укрнафти 44,4 млн доларів компенсації за експропріацію майна компанії в анексованому Криму. Йдеться про 16 АЗС, які захопили незаконні збройні формування у квітні 2014 року.

Росія оскаржила рішення Міжнародного арбітражного суду за позовами українських компаній щодо втрачених активів в анексованому Криму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: