5 років після анексії: чи заплатить РФ за Крим

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Минулого разу, коли в них було щось схоже, а це було під час Кримської війни, вони відбулися легким переляком, образно кажучи.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Горбенко.

«Найбільш оптимістичний сценарій, якщо щось станеться з Путіним і всіма його двійниками: призначать когось, хто говорить, що це все був поганий Путін, а ми всі насправді хороші й закриваємо кордон з Україною. Санкції знімаються, хоча зніматися вони будуть не відразу, а років 10. Інше питання в тому, наскільки це взагалі реалістичний сценарій», – зазначив Горбенко.

Він висловив сумніви з приводу того, що з РФ вдасться вибити хоч якусь компенсацію.

За його словами, важливо розуміти, що єдиний сценарій повернення Криму Україні – це не передача півострова.

Ірина Геращенко: «Для Росії несподіванка, що Крим залишається на світовому порядку денному»Інтерв'ю з Іриною Геращенко про окупований Крим, роботу міжнародних організацій на півострові та обмін полоненими.

«Це незалежність, яку спочатку має отримати Крим, а потім він вирішуватиме, куди йтиме далі. Але й тут не все просто. Там також є регіональний патріотизм, який може сказати щось на кшталт «давайте будемо якоюсь конфедерацією з Україною», – пояснив політолог.

У кожному разі, це не буде в тому вигляді, що Україні повернули територію, додав він.

«Щоб держава збереглася, вона має пройти конституційно. Для конституційності рішення має ухвалити парламент, а для цього потрібна підтримка населення. Навіть у найліберальнішому стані суспільства не буде проведене через парламент рішення віддати Крим Україні. Буде, в найкращому разі, якась незалежність Криму. Потім Україна може сказати, що це наша територія, можливо, знову буде якийсь референдум», – уточнив експерт.

Тому жодних компенсацій чекати не варто. В історії РФ жодного разу не було такого, щоб вони платили за те, що накоїли, підкреслив він.

«Радянський Союз розвалився, росіяни сказали, що вони правонаступники. Радянський Союз такого накоїв у світі, навіть геноциди були. За що Росія заплатила? Ні за що. Тому не віриться, що вцього разу РФ за щось заплатить», – резюмував Андрій Горбенко.

Чи наблизилася Україна до деокупації Криму – в інтерв'ю Ірини Геращенко «Слову і Ділу».

Відзначимо, Меджліс підтримав Петра Порошенка на виборах президента. Що це означає для кримських татар, читайте в авторському матеріалі Османа Пашаєва.

Як кандидати в президенти пропонують повертати Крим і Донбас – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: