Суд визначив терміни початку анексії Криму

Читать на русском
Анексія півострова почалася в грудні 2013 року, говориться у вироку екс-представнику президента РФ в Криму.

Анексія Криму Росією почалася в грудні 2013 року, в ній брали участь 10,5 тисячі російських військових.

Про це йдеться у вироку Святошинського райсуду Києва колишньому представнику президента РФ в Криму Олегу Белавенцеву, передає «Слово і Діло».

5 років без Криму: український «чорний лебідь» у міжнародній політиціКрим залишається зоною напруженості між Україною, Росією та західними країнами. Що реально може зробити Україна для його повернення, аналізував політолог Олександр Радчук.

У документі говориться, що представники російської влади ще в грудні 2013 років через ЗМІ почали розпалювати в Україні національну ворожнечу для реалізації планів щодо анексії Криму. Зокрема, шляхом пропаганди підживлювалися антиукраїнські і проросійські настрої на півострові, нагнітались ксенофобські настрої серед російськомовних.

«Усього, в період з 20 лютого по 16 березня 2014 року на територію АР Крим з території РФ, в т. ч. через пункт пропуску ДПС України Крим - поромна переправа, залізничним, водним та повітряним транспортом незаконно переміщені щонайменше 10 500 російських військовослужбовців», - йдеться у вироку.

У документі зазначено, що для захоплення території військові РФ використовували 10 танків, 8 пускових установок, 80 знарядь, 25 самохідних артилерійських установок, 80 засобів протиповітряної оборони, 16 фронтових бомбардувальників і близько 640 вантажних автомобілів.

Як повідомляється, військова техніка і одяг військовослужбовців розпізнавальних знаків, які вказували на їхню приналежність до РФ, не містили.

Суд вказав, що в мережі Інтернет розміщено багато відеороликів, в яких зафіксовані обставини пошкодження військової техніки, аеродромного обладнання, а також недопущення на аеродром військовослужбовців ЗСУ та факти блокування кораблів ВМС ЗСУ.

Як повідомлялося, суд заочно засудив Белавенцева до 13 років позбавлення волі за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, підбурювання до державної зради і ведення агресивної війни проти України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: