Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Гройсман зобов'язаний надати органам місцевого самоврядування право утворювати муніципальну варту

14 квітня 2016 року Верховна Рада України призначила прем’єр-міністром України Володимира Гройсмана. Програма діяльності Кабміну зобов'язує Володимира Гройсмана надати органам місцевого самоврядування права утворювати муніципальну варту без виконання правоохоронних функцій.
Не виконано
Сказано 14 квітня 2016 р.

Джерело

  • http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1099-19#n7
  • http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=248958510
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=55192
  • https://yvu.com.ua/chomu-ukrayini-potriben-spetsialnyj-zakon-pro-munitsypalnu-politsiyu/
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=55192

Результат

Станом на червень 2019 року законопроект «Про муніципальну варту» ухвалено (21.05.2015) у першому читанні та відкладено. Законом пропонується закріпити на законодавчому рівні права місцевих рад створювати муніципальну варту, яка фінансуватиметься за рахунок коштів місцевого бюджету, або за рахунок інших джерел не заборонених законодавством та виконуватиме роль підконтрольного громаді механізму забезпечення законності та правопорядку на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці. Тобто виконуватиме всі контролюючі адміністративні функції, а блок кримінальних правопорушень залишається за Нацполіцією.

Поки законопроект не ухвалено, процес створення підрозділів Муніципальної варти регулюється законом «Про місцеве самоврядування». Так, їм органам місцевої влади надається право створювати правоохоронні формування (комунальні підприємства), які утримуються за рахунок коштів місцевих бюджетів. Ліцензію на таку діяльність, яка реєструється по документах як «охоронна», видає МВС. У підсумку, кожне таке підприємство з силовими функціями керується власним статутом, а повноваження муніципальних поліцейських або дружинників можуть відрізнятися в різних містах.

Враховуючи те, що в Україні не ухвалено закон щодо створення і функціонування муніципальної варти за єдиними стандартами, тому програмному зобов'язанню незадовго до позачергових виборів ВРУ і відставки уряду присвоєно статус «не виконано».