Програма Кабміну: що нового (і не дуже) обіцяють у сфері енергетики та екології

Читать на русском

Кабінет міністрів Олексія Гончарука затвердив програму своєї діяльності. «Слово і Діло» докладно проаналізує документ і порівняє його з програмою уряду Володимира Гройсмана, щоб зрозуміти, наскільки відрізняється бачення реформ. Ми вже вивчили, зокрема, які зміни планують у сфері інфраструктури та освіти. На черзі – нові завдання Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища.

Обіцянки, які дає новий Кабінет міністрів, ми поділили на чотири групи:

  • обіцянки, ідентичні тим, які були в програмі Кабміну Гройсмана;

  • нові обіцянки уряду Гончарука;

  • обіцянки, які дублюються, але зі змінами;

  • обіцянки, які були в програмі уряду Гройсмана, але їх немає у нового Кабміну.

Нове відомство з'явилося після реорганізації Міністерства екології та природних ресурсів та Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Без змін в цьому розділі програми нового Кабінету міністрів залишилася тільки одна обіцянка – почати реформування неприбуткових вугільних підприємств і професійну переорієнтацію їх працівників. Уряд Гройсмана теж обіцяв ліквідувати неприватизовані шахти, але із забезпеченням соціальної підтримки звільнених. З цією обіцянкою впоралися: звільнені працівники проходили професійну перепідготовку та підвищення кваліфікації. Вочевидь, нове міністерство має намір продовжити цю практику.

Зникла з програми уряду обіцянка приватизувати вуглевидобувні підприємства, хоча попередній Кабінет міністрів її провалив. Завдання розділити діяльність з передачі та розподілу електроенергії теж не згадується – воно вже виконано.

З нових обіцянок в сфері енергетики – підвищити рівень захищеності енергетичної інфраструктури (в тому числі від кібератак); запровадити систему створення стратегічних запасів для подолання і нівелювання подій, які можуть порушити функціонування енергетичного сектора; подолати проблему уразливості паливно-енергетичного комплексу від зовнішніх і внутрішніх загроз, залежності від імпортерів; забезпечити зниження ціни енергетичних товарів шляхом активного розвитку ринкових механізмів і конкуренції з одночасним зменшенням державного втручання.

Програма Кабміну: що нового (і не дуже) обіцяють для ветеранів та переселенцівПільгове кредитування для купівлі житла для біженців, електронну систему Е-ветеран та створення Центру психічного здоров’я ветеранів обіцяє новий уряд.

Для захисту навколишнього середовища Кабміну має намір впровадити планові екологічний контроль суб'єктів господарювання; запровадити реєстр суб'єктів господарювання, які впливають на навколишнє середовище; підсилити екологічну відповідальність і впровадити принцип «забруднювач платить».

Крім того, в програмі є низка нових обіцянок, які стосуються боротьби з відходами. Наприклад, збільшити екологічний податок на захоронення відходів, посилити відповідальність за несанкціоноване поводження з відходами, наповнити реєстр незаконних звалищ і полігонів, запровадити відповідальність виробника за утилізацію відпрацьованих батарейок і акумуляторів, відходів електричного та електронного обладнання.

Також Кабмін має намір збільшити площі лісів і забезпечити їх відновлення, запустити систему моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів, створити національну систему адаптації до зміни клімату, організувати дослідження для аналізу наслідків глобальної зміни клімату для України.

Деякі обіцянки з програми уряду Гройсмана новий Кабмін розширив і уточнив. Наприклад, виконана обіцянка забезпечувати реалізацію плану дій з енергоефективності. У цьому напрямку Кабмін Гончарука має намір зробити наступне: запровадити економічні інструменти для зменшення втрат в мережах тепло-, водопостачання і водовідведення; продовжити реформу отримання державного стимулювання розвитку виробництва відновлюваної енергії на конкурсній основі.

Виконана обіцянка щодо забезпечення прозорості видобувних галузей трансформувалася у завдання запровадити принципи прозорого і професійного корпоративного управління на державних особливо важливих підприємствах ПЕК.

Нагадаємо, за підрахунками «Слово і Діло», програма діяльності уряду Володимира Гройсмана виконана на 61%.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: