Справа ЛБТЗ: Верховний суд став на бік Міноборони у суперечці із заводом

Читать на русском
Верховний суд став на бік Міноборони у справі з бронетанковим заводом за поставлені не нові танкові двигуни.
Верховний Суд

Верховний суд залишив чинним судове рішення про стягнення з Львівського бронетанкового заводу на користь Міністерства оборони України 5,17 млн грн.

Таке рішення 19 вересня ухвалила колегія суддів Касаційного господарського суду, повідомляє «Слово і Діло».

Позивні вимоги Міноборони були мотивовані тим, що відповідно до умов укладеного договору з ЛБТЗ підприємство мало поставити 40 одиниць двигунів. За умовами договору продукція мала бути новою й такою, що не була в експлуатації, мати відповідні сертифікати якості та відповідати конструкторській (технологічній) документації на її виготовлення. За порушення умов договору про комплектність, якість продукції постачальник несе відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 20% від вартості неякісної продукції.

Після приймання продукції, проведення перевірки двигунів на відповідність умов договору замовником було виявлено, що поставлена ​​продукція в кількості 38 одиниць уже була застосована й належить до другої категорії, тобто відповідачем був поставлений товар неналежної якості, що стало підставою для звернення з позовом і нарахування штрафних санкцій у заявленому розмірі. Зазначений факт доведений і в кримінальному провадженні НАБУ в результаті проведеної експертизи.

24 травня 2018 року Господарський суд міста Києва задовольнив позовні вимоги й постановив стягнути з ЛБТЗ 5,17 млн ​​грн штрафу та 77 520 грн судового збору. 28 березня 2019 року Північний апеляційний госпсуд залишив рішення без змін. Не погодившись з такими рішеннями, ЛБТЗ подав касаційну скаргу, проте Верховний суд залишив її без задоволення.

Нагадаємо, суд призначив до розгляду по суті справу ЛБТЗ. Раніше суд відмовив НАБУ у визнанні недійсним договору у справі ЛБТЗ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: